Een foto van een ooggetuige
NOS NieuwsAangepast

IS: onze soldaten pleegden aanslag op fietsers Tadzjikistan

De terroristische organisatie Islamitische Staat claimt de verantwoordelijkheid voor de dood van vier fietsers in Tadzjikistan. De autoriteiten in dat land gaan nog steeds uit van een ongeluk, maar sluiten opzet of terrorisme niet uit. IS zegt nu dat het een aanslag was.

"De aanslag is uitgevoerd door soldaten van IS en was gericht tegen landen van de coalitie", staat in een verklaring verspreid via het eigen persbureau Amaq. Daarmee wordt gedoeld op de landen die in Syrië strijden tegen IS. Bijzonderheden over de actie in Tadzjikistan of bewijzen van de betrokkenheid van IS zijn niet gegeven.

Gistermiddag werden in de Centraal-Aziatische republiek vier fietstoeristen uit een groep van zeven doodgereden, onder wie een Nederlander van 56. De andere doden waren twee Amerikanen en een Zwitser. Onder de drie gewonden is een Nederlandse vrouw van 58.

In een verklaring eist IS de verantwoordelijkheid op, maar de autoriteiten van Tadzjikistan houden alle opties nog open:

IS: wij pleegden aanslag op fietsers in Tadzjikistan

Al snel na het fietsdrama kwamen uit Tadzjikistan verhalen dat het om een aanslag zou gaan. De fietsers zouden niet alleen zijn aangereden, maar er zou ook met een mes zijn gestoken. Vandaag doken bovendien videobeelden van de aanrijding op die lijken te wijzen op opzet.

De autoriteiten hebben die verhalen niet bevestigd en houden het officieel nog op een ongeluk, al zeggen ze ook dat ze alle scenario's openhouden.

Voor zover bekend zijn er geen recente aanslagen in Tadzjikistan die zijn opgeëist door terreurgroep IS. Dat mag opmerkelijk genoemd worden, tekent Rukmini Callimachi, IS-kenner van The New York Times aan. Ze verwijst in een tweet naar onderzoek waaruit blijkt dat er heel veel Tadzjieken (1300) zijn afgereisd naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij de jihad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl