NOS Nieuws

Marie (22) geïntimideerd, geslagen en nu gesprek van de dag in Frankrijk

Marie Laguerre (22) uit Parijs is afgelopen dinsdag onderweg naar huis als een man haar pad kruist. Hij maakt "obscene geluiden" naar haar en daar is ze niet van gediend. Ze zegt er wat van ("hou je bek"), maar gaat er niet van uit dat hij haar hoort. Dat doet hij wél. Daarop krijgt Laguerre een asbak naar haar hoofd gegooid en daar blijft het niet bij. De man loopt vrijwel direct daarna naar haar toe en slaat Laguerre hard in het gezicht.

Een vol terras is getuige. Een bewakingscamera legde het vast:

Man gooit asbak en slaat voorbijgangster voor vol terras in Parijs

De video hierboven maakte de afgelopen dagen veel los in Frankrijk. Laguerre kreeg de beelden van de eigenaar van het restaurant en deelde die op haar Facebookpagina. Bij verschillende Franstalige media heeft ze daarna haar verhaal gedaan.

De video laat volgens haar zien waarom vrouwen zich niet veilig voelen op straat. "Ik was zo pissig, ik wilde niet over me heen laten lopen", vertelt ze tegen Le Parisien. "Dat hij het durft om boos te zijn, terwijl ik degene ben die boos zou moeten zijn. Daarom draaide ik me om en zei ik er wat van. Sommige mannen denken dat de straat hun eigendom is en dat wij daar niets te zoeken hebben."

Ze zegt dat ze had verwacht dat hij haar zou slaan. "Alles ging heel snel. Ik was bereid om met hem te vechten, maar toen hij me sloeg toonde ik geen emotie. Hij sloeg me hard, maar ik bleef overeind en incasseerde de klap zo waardig mogelijk." Ze hield kneuzingen in haar gezicht over aan het incident.

In een interview met een Franse tv-zender vertelt Laguerre nog een keer hoe de man haar intimideerde en wat er gebeurde toen ze aangifte deed:

Marie Laguerre: 'Er is geen vrouw die niet zoiets heeft meegemaakt'

Publiekelijk beklag doen

Het is de tweede keer in korte tijd dat er veel te doen is om seksuele intimidatie van vrouwen in Frankrijk. Na de gewonnen finale van het WK voetbal meldden tientallen vrouwen op Twitter dat ze bij het feestvieren waren geïntimideerd, aangerand of aangevallen.

"Daar was ook veel commotie over", zegt correspondent Frank Renout. "Het is de tweede keer in korte tijd dat het voor mannen tot een publiekelijke afrekening komt, zoals je dat vorig jaar in de Verenigde Staten zag rondom de #metoo-discussie. Het lijkt erop dat Franse vrouwen nu meer op de trommel slaan en publiekelijk hun beklag durven doen."

Vanaf dit najaar kunnen Fransen een boete tussen de 90 en 750 euro krijgen voor intimidatie op straat.

De Franse justitie is een onderzoek gestart naar het incident met Laguerre.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl