Gewonden bij rellen na de WK-overwinning van Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Franse vrouwen na WK-festijn: 'Ik kan mij alleen het misbruik nog herinneren'

Het was niet alleen feest voor de Fransen na de gewonnen WK-finale van afgelopen zondag. Op Twitter melden tientallen vrouwen dat ze in het feestgedruis zijn geïntimideerd, aangerand of aangevallen.

Verschillende vrouwen beschrijven hoe ze door mannen werden beetgepakt bij borsten of billen, of hoe ze tegen hun zin werden gezoend. Voor de verhalen is veel aandacht in de Franse media.

De verhalen over zondag begonnen zich te verspreiden nadat een vrouw onder de naam Kateya op Twitter haar ervaringen van zondagavond begon te delen. "Ik zal jullie de vreselijke avond laten zien die mannen gisteravond bij vrouwen hebben veroorzaakt", schrijft ze. Vervolgens kwam er een hele rits aan ervaringen op haar Twitteraccount, maar ook andere vrouwen deden via sociale media hun verhaal.

'Ik voel mij slecht'

Onder de noemer #Metoofoot beschrijven ze hoe zij de avond hebben beleefd. "Dank aan de gast die mijn gedachten voor een lange tijd heeft verknald. Hij greep zijn kans om mijn vagina te strelen en mijn billen aan te raken toen ik half bewusteloos was op de Champs-Élysées. Ik voel mij slecht, heel slecht."

Een andere vrouw zegt dat een man de chaos op de Champs-Élysées heeft gebruikt om haar te betasten. "Het enige wat ik mij van de overwinning van Frankrijk kan herinneren, is dat ik seksueel ben belaagd."

En weer iemand anders beschrijft dat een dronken man probeerde haar te zoenen. "Ik duwde hem weg en toen pakte hij me bij de nek. Hij zei: "We hebben gewonnen, wat had je dan gedacht?"

Fanzones

De vrouwen werden op alle mogelijke plekken lastiggevallen. In de fanzones, in het openbaar vervoer of zelfs op straat, waar veel mensen feest aan het vieren waren vanwege de wereldtitel. Een jonge vrouw beschrijft dat een man zich voor haar uitkleedde in het toilet van een bar, en vroeg haar te vergezellen. "We zijn wereldkampioen, maar gaan allemaal naar de hel."

Het is niet duidelijk of en hoeveel mensen zijn gearresteerd vanwege het aanranden van vrouwen. Wel twitterde het Franse ministerie van Gelijke Behandeling dat tijdens de WK-feesten "vrouwen zoenen seksueel misbruik is en door de wet strafbaar is gesteld".

Het WK-feest in Parijs werd sowieso verstoord door rellen en plunderingen. De oproerpolitie veegde een deel van de Champs-Élysées schoon nadat relschoppers agenten hadden bekogeld met stenen.

Volgens Franse media zijn onder meer winkels geplunderd, auto's omgegooid en winkelruiten vernield. Alleen al in Parijs werden tientallen mensen opgepakt. In heel Frankrijk werden zo'n 300 mensen gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl