De oproerpolitie in Parijs drijft relschoppers uit elkaar met waterkanonnen
NOS Nieuws

WK-feest in Parijs ontsierd door rellen en plunderingen

In Parijs is het feest na het winnen van het WK-voetbal op sommige plaatsen uitgelopen op rellen. Kort voor middernacht is een deel van de Champs-Élysées schoongeveegd door de oproerpolitie, nadat relschoppers agenten hadden bekogeld met stenen. Daarbij zijn traangas en waterkanonnen ingezet.

"Honderdduizenden mensen zijn naar de Champs-Élysées gekomen om feest te vieren", vertelde correspondent Frank Renout in het radioprogramma Met het oog op morgen. "De eerste onlusten begonnen rond 22.30 uur. Er waren stenengooiers die de politie bekogelden en er is traangas ingezet. Hier beneden werden daarnet charges uitgevoerd."

De avond in Parijs begon feestelijk, maar eindigde op enkele plaatsen in rellen:

WK-feest in Parijs ontsierd door rellen en plunderingen

"Het hoort er een beetje bij in Frankrijk, zou je haast zeggen. Het is een heel groot volksfeest, laten we dat niet vergeten. Er waren ontzettend veel mensen op de been", zei Renout. "Overal in Frankrijk waren meer dan 200 fanzones en het ging hier tot nu toe heel erg goed, maar er zit altijd een kleine groep raddraaiers bij die het feest aan het einde verpest."

Relschoppers hebben volgens Franse media winkels op de Champs-Élysées geplunderd, onder meer een slijterij, waar ze er met flessen wijn en champagne vandoor gingen. Er werden auto's omgegooid en winkelruiten vernield. De oproerpolitie heeft traangas en waterkanonnen ingezet. 90 mensen zijn opgepakt. Er zijn 45 politiemensen gewond geraakt.

Arrestaties

Ook in andere grote Franse steden heeft de politie groepen relschoppers uit elkaar gedreven met traangas en waterkanonnen. In Marseille raakten twee agenten gewond en zijn tien mensen gearresteerd. In Lyon waren 18 arrestaties en ook in Rouen kwam de politie in actie. In heel Frankrijk werden 292 arrestaties verricht.

Bij de feestelijkheden vielen twee doden. In Annecy kwam een man van 42 om toen hij in een kanaal sprong op een plek waar het water ondiep was en zijn nek brak. In Saint-Félix, iets ten noorden van Parijs, overleed een man die met zijn auto tegen een boom reed. Ook raakten verspreid over het land enkele feestvierders zwaargewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl