Femke Halsema tijdens haar eerste toespraak als burgemeester ANP

'Burgemeester Halsema wil meer politie op straat in Amsterdam'

time icon

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vindt dat er snel extra politieagenten en handhavers in het uitgaanscentrum van Amsterdam moeten komen. Volgens De Telegraaf gaat ze een ultieme poging doen om minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak van meer blauw op straat.

Halsema kreeg vrijdagavond een rondleiding door het centrum en deed daarbij een aantal uitgaanspleinen aan. Halsema zegt in de krant dat er geen sprake is van "complete wetteloosheid", zoals de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond afgelopen weekend zei. Hij noemde het centrum onder meer een "urban jungle" waar politie en handhavers geen gezag meer hebben.

De burgemeester deelt die mening niet, maar vindt wel dat er te weinig handhavers en agenten zijn. Ze zegt snel met de minister om de tafel te gaan nu ze met eigen ogen heeft gezien wat er speelt in de binnenstad.

"We hebben op dit moment een aantal agenten, gemeten naar het aantal mensen dat hier woont. Maar we zijn vooral een toeristische trekpleister en gemeten naar het aantal toeristen hebben we echt te weinig dienders", aldus Halsema.

STER Reclame