ANP
NOS NieuwsAangepast

'Centrum Amsterdam is 's nachts wetteloze stadsjungle zonder gezag'

Het centrum van Amsterdam verandert 's nachts in een wetteloze plek waar de politie en andere handhavers geen gezag meer hebben. Dat vertelde de Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond op NPO Radio 1, nadat hij in Trouw een zorgwekkend beeld van de binnenstad had geschetst. Hij vindt dat "de bezem door het centrum" moet, te beginnen met het Leidseplein.

"Het centrumgebied wordt 's nachts een urban jungle waar crimineel geld leidend is, en het gezag niet langer aanwezig. De politie kan deze situatie niet langer aan", zei Zuurmond in de krant. "Hier geldt het recht van de sterkste, en niet meer de openbare orde," voegde hij daar later aan toe. De gemeente, justitie en politie herkennen zich in zijn verhaal.

Zuurmond is tijdelijk aan de rand van het prostitutiegebied op de Wallen gaan wonen om te zien hoe het er eraan toegaat. Op basis van die ervaring stelde hij vast dat er 's avonds te veel mensen zijn, waardoor hulpdiensten niet ter plekke kunnen komen als dat nodig is. "Als je hulp nodig hebt, dan komt dat vaak niet. En je kunt er eigenlijk van alles doen zonder dat iemand je erop aanspreekt."

Wat hij zoal zag, zette hij op YouTube:

Dealen, dronkenschap en troep op straat

"Er is eigenlijk van alles mis, tegelijkertijd. Dealen op straat, kleine criminaliteit, vuil dat in ongekende hoeveelheden gewoon op straat wordt gegooid, veel dronken mensen, groepen toeristen die staan te zingen en schreeuwen", zei Zuurmond op de radio. "Maar ook ondernemers die vuilnis op straat zetten om 05.00 uur 's nachts, waarna de meeuwen en ratten zich er tegoed aan doen."

Handhavers worden nu in hun gezicht uitgelachen. En dan zijn er zomaar zestig tot zeventig dealers in zo'n gebied.

Arre Zuurmond

Volgens de ombudsman is het probleem niet zomaar op te lossen door meer agenten en handhavers in te zetten. "Wat ik zie is dat de handhavers die er zijn, vreselijk hun best doen. Maar het probleem is groter dan ze aankunnen."

"Ze hebben ook niet de goede bevoegdheden om op te treden. Handhavers worden nu in hun gezicht uitgelachen", zei Zuurmond. "En dan zijn er zomaar zestig tot zeventig dealers in zo'n gebied die daar best heel veel geld staan te verdienen. En dat terwijl we met elkaar hebben afgesproken dat dat niet mag."

Hij ziet ook een rol weggelegd voor andere instanties, die niet direct met de problemen in de binnenstad te maken hebben, zoals de belastingdienst en het UWV. "Zelfs de reinigingsdienst. Als je de boel laat verslonzen, als je zo'n gebied niet schoon en heel houdt, dan lokt dat ook weer wangedrag uit."

Illegale taxi's

Verder zegt Zuurmond in Trouw dat er veel illegale taxi's en bootjes zijn die zonder vergunning mensen meenemen. Ook beschrijft hij hoe hij een keer in een dure kledingzaak was en zag dat een man zo'n 3000 euro aan kostuums contant afrekende, met een rol van 50 euro-biljetten.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt tegen de krant dat de problemen in het centrum hardnekkig zijn en dat de aanpak hoog op haar agenda staat. Afgelopen nacht heeft de burgemeester drukke uitgaansgebieden bezocht om daar te praten met agenten, ondernemers, bewoners en uitgaanspubliek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl