Kristoff wint op Champs-Élysées voor Degenkolb en Démare

Alexander Kristoff heeft de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Noorse sprinter was de sterkste in de eindsprint op de Champs-Élysées voor John Degenkolb en Arnaud Démare.

Tom Dumoulin verzekerde zich, door heelhuids over de finish te komen in het peloton, definitief van zijn tweede plaats in het eindklassement.

Voor Kristoff is het de derde ritzege in de Tour uit zijn carrière. In 2014 won hij twee etappes. De Europees kampioen kende geen heel gelukkig seizoen, maar reed een verdienstelijke Tour.

Dit jaar werd hij in massasprints al een keer tweede, een keer derde en tweemaal vierde.

Champagne voor Thomas

Zoals gebruikelijk stond de laatste Touretappe vooral in het teken van gezelligheid. Tourwinnaar Geraint Thomas liet zich uitgebreid feliciteren door zijn collega's en alle ploegleiders.

De zeven overgebleven Sky-renners verzamelden zich al vroeg in de etappe bij de ploegleidersauto's voor het traditionele champagnemoment. Thomas en zijn ploeggenoten hieven het glas op de Tourzege van de 32-jarige Welshman.

Thomas toast met ploeggenoten op Tourzege

Sylvain Chavanel kreeg de eer van het peloton om als eerste de Champs-Élysées op te mogen draaien. De 39-jarige Fransman voltooide zijn achttiende Tour, geen enkele renner startte zo vaak aan de Ronde van Frankrijk.

Kort nadat Chavanel zich had laten terugzakken. trokken zes renners ten aanval. Een van hen was Taylor Phinney, die vrijdag nog zijn neus had gebroken bij een val.

Als gevolg daarvan kon hij zondagochtend niet mee in het vliegtuig. De Amerikaan moest de ruim zevenhonderd kilometer per auto afleggen.

Knappe terugkeer na fietswissel

25 kilometer voor de finish leek Phinney terug te vallen in het peloton na materiaalpech, maar hij wist zich knap terug te knokken in de kopgroep. Met Silvan Dillier, Michael Schär, Damien Gaudin, Nils Politt en Guillaume Van Keirsbulck pakte hij maximaal veertig tellen op het peloton.

De sprintersploegen pakten de aanvallers vijf kilometer voor het einde terug. De Belgisch kampioen Yves Lampaert probeerde een massasprint nog te ontlopen, maar hij werd op 400 meter van de streep ingerekend waarna Kristoff de sprint won.

Samenvatting etappe 21: Kristoff wint in Parijs, champagne voor Thomas
De uitslag van de laatste etappe van de Tour

STER reclame