Inwoners van Mati vluchtten het water in voor de bosbranden Elia Kallia / AP

Nieuwe amateurbeelden die vandaag naar buiten zijn gekomen, laten zien hoe groot de chaos en paniek was bij de bosbranden in Griekenland. De video is gemaakt door de Griekse Elia Kallia. Ze was met honderden andere bewoners van het dorp Mati het water in gevlucht voor de naderende bosbranden, maar bleef wel filmen.

Ze konden maar net ontsnappen aan het vuur, vertelde ze tegen AP. "Er was geen enkele officiële informatie. Van niemand niet, niet van de politie en ook niet van de brandweer. Niemand zei tegen ons: vertrek, want het vuur komt eraan."

Zelf verloor ze haar huis en auto door de branden, maar kan ze het allemaal nog wel navertellen. Dat geldt niet voor zeker 88 mensen die werden overvallen door de bosbranden en zich niet op tijd in veiligheid konden brengen.

Het had niet veel gescheeld of Kallia's buren waren ook slachtoffer geworden. "Toen ik thuis kwam, zag ik de buren hun huis besproeien met water. Maar ze hadden geen idee wat er aan de hand was. Als ik ze niets had verteld, hadden ook zij het niet overleefd."

Op de beelden die Kallia maakte, is te zien hoe mensen met enkel wat bezittingen tot hun middel in het water staan en wachten op wat komen gaat:

Griekse Elia Kallia vluchtte voor bosbranden en filmde vanuit het water

In de nacht van maandag op dinsdag sloegen branden van een bosrijk berggebied over naar de plaatsen Mati en Rafina. Het is een populair gebied voor Atheners en toeristen. Geholpen door de hoge temperaturen en een harde wind kon het vuur zich snel door woonwijken vol bomen en struiken verspreiden. Honderden huizen en auto's zijn in vlammen opgegaan.

De Griekse minister van Openbare Orde, Toskas, zei donderdag op een persconferentie dat de bosbranden mogelijk zijn aangestoken. Die aanwijzingen komen van satellietbeelden en onderzoek op de grond, vertelde hij. Maar een burgemeester in het getroffen gebied sloot tegelijkertijd niet uit dat de branden zijn ontstaan door vonken van een gebroken elektriciteitskabel.

Verantwoordelijk

De Griekse premier Tsipras houdt zichzelf verantwoordelijk voor de bosbranden. De bouwvoorschriften worden al tientallen jaren geschonden. Zo stonden in het rampgebied veel huizen die zonder vergunning waren gebouwd en waar geen goede vluchtwegen waren.

Tsipras zegt dat de overheid nu met een nationaal plan komt om dat aan te pakken.

STER reclame