NOS Nieuws

Eerste dode Griekse bosbrand begraven

In Griekenland is vandaag het eerste slachtoffer begraven van de bosbranden bij Mati.

Honderden mensen kwamen naar de uitvaart van priester Spyridon Papapostolou. De 83-jarige priester wist met zijn vrouw en dochter de brand te ontvluchten en het water te bereiken. Maar eenmaal in het water raakte hij bewusteloos en verdronk. Zijn vrouw en dochter overleefden de bosbrand wel.

"Priester Spyridon was klaar voor zijn reis, maar niet op deze manier", zei zijn nicht. "Dit verdiende hij niet."

"Er zijn geen woorden voor zijn dood", zei zijn nicht ook:

'Hij is op een vreselijke manier aan zijn einde gekomen'

Bij de zich snel uitbreidende branden kwamen in de nacht van maandag op dinsdag 88 mensen om het leven. Twaalf mensen liggen zwaargewond in het ziekenhuis en er zijn nog altijd vermisten.

Een 9-jarige tweeling die werd vermist blijkt te zijn omgekomen. De vader van de meisjes dacht dat hij ze op tv-beelden uit een vissersbootje had zien stappen, maar dat bleek om andere meisjes te gaan.

De lichamen van Sophia en Vassiliki Philippopoulou werden gisteren samen met die van hun opa en oma gevonden op een klif waar 26 mensen door de brand omkwamen. Het viertal hield elkaar vast in een laatste omhelzing.

Bouwvoorschriften

De Griekse premier Tsipras houdt zichzelf verantwoordelijk voor de bosbranden. De bouwvoorschriften worden al tientallen jaren geschonden. Zo stonden in het rampgebied veel huizen die zonder vergunning waren gebouwd en waar geen goede vluchtwegen waren.

Tsipras zegt dat de overheid nu met een nationaal plan komt om dat aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl