Het vuur heeft alle auto's in deze straat in de badplaats Mati verwoest
NOS NieuwsAangepast

Bosbranden bij Griekse badplaats eisen zeker 50 levens

De bosbranden in de omgeving van Athene hebben aan tientallen mensen het leven gekost. Op een persconferentie zei een woordvoerder van de Griekse regering dat er zeker 50 doden en meer dan 150 gewonden zijn.

Veel slachtoffers zijn gevallen in de badplaats Mati. Het Rode Kruis maakte vanochtend bekend dat het ruim twintig doden had gevonden op zo'n dertig meter van het strand.

"Kennelijk hebben ze op de vlucht voor de branden geprobeerd om de zee te bereiken maar is dat niet gelukt", zei correspondent Conny Keessen in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zou vooral om families met kinderen gaan."

Overvallen

De eerste brand begon gistermiddag in de heuvels van Kineta, zo'n 60 kilometer ten westen van de Griekse hoofdstad. Die breidde zich door de wind snel uit en legde veel huizen in de as, maar slachtoffers vielen daar niet.

's Avonds ontstond ongeveer 45 kilometer ten noordoosten van Athene een nieuwe bosbrand, die verwoestender uitpakte. "Die is in heel korte tijd verder geraasd", aldus Keessen. "Mensen werden echt overvallen in hun huis."

Deze mensen vertellen dat ze op de vlucht sloegen:

Grieken vluchten voor de vlammen: 'Het was verschrikkelijk'

Ook toeristen zijn getroffen. Honderden toeristen zijn met boten van vissers en de kustwacht van het strand gehaald en via zee in veiligheid gebracht, bijvoorbeeld in de haven van Rafina.

Mati is een populaire vakantiebestemming. Vooral mensen uit Athene komen er, maar ook buitenlandse toeristen doen de badplaats aan. In Griekse media wordt gemeld dat tien Deense toeristen zichzelf hebben gered door vanaf het strand in bootjes de zee op te varen.

Nederlanders

De Nederlandse alarmcentrale Eurocross Assistance heeft geen meldingen gekregen over Nederlanders die zijn getroffen. Wel heeft één toerist gemeld dat hij van accommodatie is gewisseld.

De reisorganisatie TUI Nederland heeft geen klanten in het getroffen gebied. Er zitten wel zeker vier Belgische toeristen vast vanwege het vuur. Een woordvoerder van TUI België zei tegen Vlaamse media dat ze niet in gevaar zijn.

Het Rode Kruis in Nederland heeft de website Ik Ben Veilig opengesteld. Daarop kunnen mensen die in het getroffen gebied zitten, doorgeven dat ze ongedeerd zijn, zodat familie en vrienden op de hoogte zijn.

Noodtoestand

In beide regio's waar de branden woeden, is de noodtoestand uitgeroepen. De Griekse premier Tsipras heeft een bezoek aan Bosnië ingekort vanwege de branden.

"Het is echt een afschuwelijke ramp", zei Keessen. "Het aantal slachtoffers zal waarschijnlijk alleen nog maar oplopen. De zoektocht naar slachtoffers en vermisten is pas net begonnen."

Griekenland heeft de Europese Unie om hulp gevraagd en Cyprus heeft zestig mensen van de brandweer naar Griekenland gestuurd. Volgens correspondent Keessen lijkt het er wel op dat het de goede kant op gaat met de bestrijding van de brand. "Er wordt nog geblust, maar de bosbranden zijn niet meer zo groot als gisteravond en vannacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl