Kiezers moeten hun wijsvinger in de inkt dopen
NOS NieuwsAangepast

Cambodja telt stemmen, maar oppositie was allang uitgeschakeld

In Cambodja worden de stemmen geteld van de parlementsverkiezingen van vandaag, maar aan de uitslag twijfelt niemand. De oppositie in het land is verboden of monddood gemaakt, waardoor de partij van premier Hu Sen alleen maar machtiger wordt.

Hun Sen is al 33 jaar aan de macht en vertoont steeds meer dictatoriale trekken. Aan de verkiezingen deden weliswaar twintig partijen mee, maar van serieuze oppositie is geen sprake.

De enige oppositiepartij die tegenstand had kunnen bieden aan de Volkspartij van de premier, is vorig jaar door de hoogste rechter ontbonden en kon daardoor niet meedoen aan de verkiezingen. De voormalige leiders van de oppositiepartij hadden het volk opgeroepen om de stembusgang te boycotten.

Premier Hun Sen brengt zijn stem uit

Afgaand op cijfers van staatsmedia heeft die oproep weinig succes gehad. De opkomst zou boven de 80 procent zijn uitgekomen. Het percentage strookt niet met meldingen van lokale media, die berichtten dat het zo stil was bij de stembureaus.

Als het al klopt, is het hoge opkomstcijfer mogelijk het gevolg van de vrees onder de bevolking, zegt correspondent Michel Maas. "Het kan zijn dat veel mensen zijn gaat stemmen omdat ze bang zijn uitgemaakt te worden voor verrader. Stemmers moeten hun wijsvinger in de inkt dopen. Als je niet gegaan bent, kunnen mensen dat dus direct zien. De regering heeft gezegd dat iedereen die niet stemt een verrader is en mogelijk verwachten mensen problemen als ze thuisblijven."

Premier Hu Sen kan de komende tijd doen en laten wat hij wil met het land.

Correspondent Michel Maas

Hun Sen trekt na 33 jaar steeds meer macht naar zich toe. Drie weken geleden stelde de regering het verspreiden van nepnieuws strafbaar, wat door critici gezien wordt als een dekmantel voor de verdere inperking van de vrije pers en oppositie.

De vrije pers staat de afgelopen jaren onder toenemende druk in Cambodja. Het ene na het andere mediabedrijf sneuvelt. Vorig jaar werden dertig radiostations gesloten door de regering, omdat zij hun contracten met de overheid zouden hebben geschonden.

"Er is helemaal niets meer qua oppositie. Ze zijn uitgeschakeld", zegt Maas. "De verkiezingen hebben dat bevestigd en premier Hu Sen kan de komende tijd doen en laten wat hij wil met het land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl