De schade in de Amerikaanse stad Redding is groot
NOS NieuwsAangepast

Verwoestende wervelwind van vuur in Noord-Californië: twee doden

Door de bosbranden in Noord-Californië zijn twee brandweermannen omgekomen en zijn zeker 500 gebouwen verwoest. Zo'n 37.000 mensen hebben hun huis verlaten. Nog eens 5000 gebouwen worden door het vuur bedreigd.

Ooggetuigen spreken van een wervelwind van vuur, die zich snel verspreidde. "Mensen reden op stoepen, door grasvelden. Iedereen was op de vlucht". zei een van hen tegen CBS News.

Jim Chapin, inwoner van Redding, besloot te vluchten toen hij zag dat er allemaal brandend puin door de lucht vloog. "Toen er allemaal gloeiende kolen en bladeren op onze binnenplaats terechtkwamen, wist ik dat ik maar beter weg kon gaan."

Bij terugkomst zag hij dat zijn huis nog steeds overeind stond. "Ik was zo blij, dat ik moest huilen. Ja, ik wil God bedanken."

Basketring

Maar niet iedereen had hetzelfde geluk. "Het is behoorlijk tragisch", zei Alistair Sullivan die terugkeerde naar zijn verwoeste huis. "Alleen de ring van de basket is nog over. Voor de rest is alles as en verbrand materiaal", vertelde hij een tv-ploeg:

'Je neemt dingen mee waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn'

In zijn vlucht probeerde hij nog spullen mee te nemen, vertelde Sullivan. "Je neemt dingen mee waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn. En later bedenk je dan 'ik had dat en dat moeten meenemen'."

De brand begon maandag en breidde donderdagnacht sterk uit bij de plaats Redding. In totaal zijn 3000 brandweerlieden ingezet om het vuur in de omgeving te bestrijden.

Het vuur beslaat nu een oppervlakte van zo'n 195 vierkante kilometer. Waarschijnlijk is de brand ontstaan nadat een kapot voertuig vlam had gevat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl