Honderden migranten uit landen ten zuiden van de Sahara hebben in Marokko de Spaanse enclave Ceuta bestormd. Zo'n 600 mensen verschaften zich met geweld toegang tot de enclave door een zes meter hoge muur te beklimmen. Honderden anderen zijn door de Marokkaanse politie tegengehouden.

De migranten die Spanje gehaald hebben, vieren feest:

Honderden migranten bestormen Spaanse enclave

Bij de bestorming hebben hebben de migranten grof geweld gebruikt. Sommige hadden vlammenwerpers of ongebluste kalk bij zich. De politie werd in de vroege ochtend overrompeld door een bekogeling met stenen en uitwerpselen.

Een politiewoordvoerder zei dat het geweld ongekend was. Het Rode Kruis deelt mee dat er 150 gewonden zijn, onder wie 22 politieagenten. Vijftien gewonde migranten zijn in het ziekenhuis opgenomen.

'Overwinning'

Juichend lieten de migranten die het gehaald hadden zich naar een opvangkamp brengen. Sommigen kusten van pure vreugde de Spaanse grond en scandeerden "Bossa, bossa, bossa" (overwinning). Bij elkaar duurde de bestorming meer dan een uur.

De praktijk in Ceuta is verre van paradijselijk. De opvangkamp in Ceuta biedt plaats aan 600 mensen en zit al vol. Het duurt vaak meer dan een jaar voor migranten worden overgebracht naar het Spaanse vasteland.

Al jaren proberen vooral jonge mannen uit Afrikaanse landen die onder de Sahara liggen de Europese Unie te bereiken via een van de twee Spaanse enclaves in Marokko. De een is Ceuta, de ander Melilla. Om deze kuststeden staan hoge hekken, maar dat weerhoudt migranten er niet van telkens weer een poging te wagen om binnen te komen.

De massale poging van vandaag is de grootste van de afgelopen tijd. Sommige media spreken van de grootste uit de geschiedenis. De bestorming komt op een moment dat de migrantendruk op Spanje toeneemt. De Spaanse kustwacht redde vandaag 232 migranten uit zee en gisteren 424 mensen.

STER reclame