Anouk van Luijk Sran Vld / Facebook

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Havana stellen alles in het werk om snel duidelijkheid te krijgen over de situatie van de op Cuba vermiste Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis. "Zowel voor haar ouders die in deze vreselijke situatie zitten, als voor Anouk zelf", zegt een woordvoerder van het ministerie.

De vader van de 19-jarige vrouw is op weg naar Cuba om daar een zoekactie te beginnen. "Ik voel me verdrietig en boos. En ik ben heel erg bezorgd", zegt vader Wim van Luijk tegen de NOS.

Anouk uit Hellevoetsluis wordt sinds zaterdag vermist. Ze had twee weken vakantie gehad op Cuba en zou die dag terugvliegen naar Nederland. Haar vader had zaterdagmiddag voor het laatst telefonisch contact met haar. In dat gesprek zei ze dat ze geen geld meer had en zich slecht voelde.

Privacywet

Reisorganisatie TUI wilde vanwege de privacywetgeving aanvankelijk niet zeggen of Anouk zaterdag wel of niet in het vliegtuig van Cuba naar Nederland zat. Na tussenkomst van de politie hoorde Van Luijk gisteravond van TUI dat zijn dochter niet naar Nederland was gevlogen. "Vanwege de privacywet mocht de reisorganisatie niets zeggen. Maar nood breekt wet, denk ik dan. Ik had toen al een paar dagen niets van mijn dochter gehoord", zegt Van Luijk.

De reisorganisatie bevestigt dat in eerste instantie die informatie niet werd gegeven. "We zijn daar heel voorzichtig mee en we willen dat vanwege privacywetgeving niet doen", zegt een woordvoerder. "We kunnen die informatie niet zomaar geven. We hebben hem aangeraden naar de politie te gaan. Op het moment dat de politie het vraagt, kunnen we de informatie wel vrijgeven."

Wim maakt zich grote zorgen over de psychische toestand van zijn dochter. "Anouk heeft lichte psychische klachten waar ze medicijnen voor nodig heeft. Mogelijk hebben die vanwege uitdroging of een voedselvergiftiging niet goed gewerkt en is ze in een psychose terechtgekomen. Als dat gebeurt, kan ze niet meer normaal denken. Daarom is het zo belangrijk om te weten waar ze is."

Toen ze vertelde dat ze naar Cuba ging, dacht haar vader dat ze een grapje maakte. "Ze was net op vakantie geweest, maar ze voelde zich thuis niet op haar gemak. Misschien is het een soort vluchtgedrag."

Het lukt hem niet meer om haar telefonisch te bereiken. "Misschien heeft ze in een vlaag van woede haar telefoon kapot gegooid. Of misschien is haar telefoon gestolen." Gistermiddag plaatste hij een bericht op Facebook over de vermissing van Anouk. "Ik kreeg maar geen antwoord van de reisorganisatie, het duurde me te lang. Ik hoop dat mensen op Cuba mij kunnen helpen."

STER reclame