De brandweer zoeken huis voor huis naar overlevenden
NOS Nieuws

'Van tuin tot tuin', zoeken naar vermisten door de bosbranden in Griekenland

Met de meeste bosbranden in Griekenland geblust, wordt de ramp bij de zwaar getroffen badplaats Mati steeds tragischer. Het aantal doden is intussen opgelopen tot 79, maar tientallen mensen worden nog altijd vermist. Familieleden zoeken wanhopig naar informatie en vragen zich af hoe het überhaupt zover heeft kunnen komen.

Verschillende media berichten over de zoektocht van twee Griekse ouders naar hun twee kinderen en grootouders. De ouders zagen hun 9-jarige kinderen in beelden van een nieuwsuitzending, maar hebben nog geen contact. De kinderen en grootouders werden door boten van het strand gered.

Verslaggever Nicole le Fever is in het gebied en sprak met slachtoffers van de bosbranden:

'De auto en het huis interesseren me niet'

In de nacht van maandag op dinsdag sloegen branden van een bosrijk berggebied over naar de plaatsen Mati en Rafina. Het is een populair gebied voor Atheners en toeristen. Door de harde wind en hoge temperaturen, vatte de begroeiing in de woonwijken snel vlam.

Het vuur dreef mensen in het holst van de nacht richting de zee, maar vanwege het smalle strand werden sommigen alsnog gegrepen door het vuur.

Op foto's is te zien hoe mensen (en dieren) zich 's nachts verzamelen op het strand:

  • Kalogerikos Nikos
  • Kalogerikos Nikos
  • Kalogerikos Nikos
  • Kalogerikos Nikos
  • Kalogerikos Nikos

NOS-correspondent Conny Keessen is in het getroffen gebied. Ze ziet hoe er wordt gezocht naar vermisten. "Gisteravond verschenen er veel mensen op de televisie hier die vertellen dat ze hun familieleden en vrienden niet kunnen vinden. Dat komt waarschijnlijk ook omdat veel slachtoffers nog moeten worden geïdentificeerd. Verder gaan de zoekacties door: van huis tot huis, van tuin tot tuin en langs de kust."

Had er eerder geëvacueerd moeten worden?

In Griekenland zijn intussen drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Premier Tsipras heeft gezegd dat er een onderzoek komt naar de ramp "als de tijd daar is".

Dat neemt niet weg dat veel mensen vragen hebben, merkt Keessen. "Er zijn mensen die kritiek hebben op de overheid, ze vragen zich af of er wel snel genoeg is opgetreden toen de eerste branden begonnen. Hadden mensen niet veel eerder geëvacueerd moeten worden? Is er genoeg informatie gegeven aan de mensen? Dat soort vragen hoor je nu hier."

Keessen wijst op verschillende redenen voor de verwoestende branden: de extreme weersomstandigheden, de harde wind en de slecht georganiseerde Griekse overheid.

"Er schort nogal wat aan de coördinatie tussen ministeries, gemeenten en brandweer. Je moet ook niet vergeten dat er de afgelopen jaren door de economische crisis heel hard bezuinigd is op de overheidssector, waaronder de brandweer. De Griekse brandweer moet het bijvoorbeeld doen met 23 blusvliegtuigen en helikopters voor het hele land."

Vanuit de lucht is de verwoesting bij Mati goed te zien:

De verwoestingen zijn goed te zien vanuit de lucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl