Reuters

De Griekse premier Tsipras heeft drie dagen nationale rouw afgekondigd vanwege de verwoestende bosbranden in de omgeving van Athene. Het officiële dodental staat op vijftig, maar verwacht wordt dat het nog zal toenemen.

De drie dagen rouw zijn bedoeld om de slachtoffers te herdenken, zei Tsipras in een televisietoespraak. "Maar we mogen het verdriet ons niet laten overmannen, omdat dit uren zijn van strijd, eenheid, moed en bovenal solidariteit."

De branden woeden sinds gisteren zowel ten westen als ten noordoosten van de Griekse hoofdstad. De gevolgen zijn het grootst in en rond de badplaats Mati, waar tientallen doden zijn gevonden. Reddingswerkers zoeken in platgebrande huizen naar vermiste mensen.

Vanuit de lucht is de verwoesting goed te zien:

De verwoestingen zijn goed te zien vanuit de lucht

Ook de zee wordt afgezocht. Een deel van de mensen die het vuur zijn ontvlucht, is via het strand op eigen houtje de zee in gegaan. Anderen die op het strand waren, zijn gered: zij zijn door boten van de kustwacht en vissers opgepikt en naar een veilige plek gebracht.

Bij het bedwingen van het vuur krijgt Griekenland hulp van andere landen. Zo heeft Spanje twee blusvliegtuigen gestuurd en Cyprus brandweerpersoneel. Ook premier Rutte heeft hulp aangeboden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft nog geen hulpverzoeken gehad van Nederlanders in het gebied, zegt een woordvoerder. "Maar de ambassade volgt de situatie op de voet. Als er Nederlanders zijn die hulp nodig hebben, kunnen ze bellen naar +31 247-247-247. De ambassade staat altijd voor hen klaar."

Volgens de woordvoerder is er geen reden om het reisadvies voor de omgeving van Athene aan te passen. "In het reisadvies voor Griekenland staat al een waarschuwing dat hier in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes bosbranden voorkomen. We raden mensen aan om de berichten in de media goed te volgen en zich bijvoorbeeld door hun reisorganisatie te laten informeren over de veiligheid."

STER reclame