De beurs in Amsterdam
NOS Nieuws

AEX sluit op hoogste niveau sinds 2001

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam, is dinsdag met een stand van 573,62 punten gesloten op het hoogste niveau sinds 2001. De koers van de AEX steeg met 0,6 procent, de MidKap steeg met 0,9 procent tot 778,08 punten.

Met een winst van 5,4 procent was staalconcern ArcelorMittal de sterkste stijger in de hoofdindex. Randstad volgde met een plus van bijna 4 procent. Het uitzendbureau bleef in het tweede kwartaal profiteren van de aanhoudende vraag naar personeel en boekte meer winst op een hogere omzet.

Ook elders in Europa zaten de beurzen behoorlijk in de lift, dankzij sterke kwartaalberichten van grote bedrijven als UBS en PSA Peugeot Citroën. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt tekenden plussen op tot 1,1 procent.

Volgens Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco, is het geen toeval dat de beurs sky high gaat. "De wereldeconomie is natuurlijk redelijk aan het herstellen. Daar kwam Trump bovenop met zijn belastingverlagingen. Dat gaf de beurs een enorme impuls."

En door het aanhoudende monetaire beleid met zijn lage rentes, is dat toch vooral goed nieuws voor de beurzen. "Hoelang dit blijft doorgaan? Dat is natuurlijk koffiedik kijken. Maar er is geen spoor van een naderende recessie, de wereldeconomie is in goede conditie om het zomaar eens te zeggen. Ja, d'r is wat wapengekletter van de Amerikaanse president met zijn importheffingen, maar tot nu toe blijft het allemaal redelijk binnen de perken", aldus Cornelissen. "Dus ook voor de komende periode ziet het er goed uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl