Het profiel van de zestiende etappe in de Tour de France 2018 NOS

Het peloton trekt de Pyreneeën in voor de ontknoping van de Ronde van Frankrijk. De renners starten in Carcassonne en komen 218 kilometer en drie Pyreneeëncols later aan in Bagnères-de-Luchon.

Geraint Thomas verdedigt ruim anderhalve minuut (1.39) voorsprong op zijn teamgenoot Chris Froome, Tom Dumoulin geeft 1.50 toe. Radio Tour de France-verslaggever Gio Lippens blikt vooruit op de zestiende etappe.

Waar wordt deze etappe beslist?
"Vooral het laatste deel wordt interessant. Via de Portet d'Aspet en de Col de Menté rijden ze een stuk door Spanje om daar te beginnen aan de slotklim, de Col de Portillon (eerste categorie, red.)."

"Dat is een smerige klim, ik heb er weleens gefietst. Let daar zeker ook op de afdaling. De weg is hobbelig, onregelmatig en er ligt een slecht wegdek."

Kijken de renners ook met een schuin oog naar de etappe van woensdag van maar 65 kilometer?
"Die etappe wordt het klapstuk. De ploegen weten absoluut niet wat daar gaat gebeuren, dat maakt het wel bijzonder."

Bekijk hier de profielen van de etappes van woensdag tot en met zondag:

Kruijswijk kondigde een aanval aan, denk je dat hij dat vandaag al doet?
"Het zou wel slim kunnen zijn, hij kan als bruggenhoofd voor Primoz Roglic fungeren. Roglic wordt hier wel gezien als een van de outsiders. Hij heeft een goede tijdrit en klimt erg goed. In Mende maakte hij indruk door acht seconden te pakken op de topdrie."

"De vraag is bij hem wel hoe hij zich in de derde week houdt. Vorig jaar won hij wel een Touretappe in de laatste week, maar dat deed hij toen met een heel andere manier van koersen."

Ook bij Thomas is het maar de vraag hoe hij door de derde week komt, toch?
"Daar twijfel ik ook wel aan. Danny Nelissen zei gisteren in het wielerforum van Radio Tour dat Thomas het wel kan, maar ik moet het nog zien."

Herman vertelt over 'Mies' Stolker, in 1957 kwam hij als eerste boven op de Portet d'Aspet

Gaat Sky Gianni Moscon erg missen, de renner die naar huis moest na het slaan van een collega?
"Ik denk het niet. In de bergen is hij niet de belangrijkste renner. Hij was vaak de tweede man die op kop kwam, na Luke Rowe."

"Egan Bernal en Michael Kwiatkowski zijn in de bergen veel belangrijker. Bernal had in de etappe naar Alpe d'Huez echt een sleutelrol, hij zorgde ervoor dat Kruijswijk werd teruggepakt. Maar ook bij hem is het nog maar de vraag wat hij in de derde week kan."

"Misschien dat we Wout Poels juist gaan zien. Hij was nog niet in heel goede vorm, maar wordt vaak beter in de derde week. Als hij in goeden doen is, wordt hij heel belangrijk voor Froome en Thomas."

Het algemeen klassement na de 15de etappe in de Tour de France NOS

De uitzendingen 24 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 16: live 14.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.13 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame