MH17-slachtoffers herdacht op aids-conferentie
Bij de opening van de aids-conferentie in Amsterdam is stilgestaan bij de inzittenden van vlucht MH17 die onderweg waren naar de editie van het congres in Melbourne in 2014.
Familieleden van de overleden onderzoekers zaten in de zaal. Geëmotioneerd vertelde hoogleraar interne geneeskunde Peter Reiss van Amsterdam UMC over zijn oud-collega Joep Lange, diens partner verpleegkundige Jacqueline van Tongeren en vier anderen.
"Ik heb Martine de Schutter, Lucie van Mens, Pim de Kuijer en Glenn Raymond Thomas niet goed gekend, maar Jacqueline en Joep waren goede collega's en vrienden, en onze levens, zowel professioneel als persoonlijk, waren lange tijd met elkaar verweven."
Na de speech van Reiss stonden aanwezigen op en was er een groot applaus:
Reiss memoreerde dat hij, Lange en Van Tongeren door de RAI werden gevraagd om te helpen de conferentie terug te brengen naar Amsterdam, waar deze ook in 1992 werd gehouden. Lange had voorgesteld dat Reiss de lokale mede-voorzitter zou worden, iets dat Van Tongeren steunde.
"Dat gaf me de inspiratie om vol te houden, ook na juli 2014, en om de conferentie tot een groot succes te maken", zegt de hoogleraar. "Niet alleen wetenschappelijk, maar ook wat betreft de betrokkenheid van de gemeenschap."
Op de conferentie spraken ook onder anderen Mabel van Oranje en minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking. Kaag maakte bekend dat het kabinet 10 miljoen euro extra uittrekt voor groepen die groot gevaar lopen met hiv besmet te raken.
Het geld wordt besteed aan preventie-projecten in onder meer Oost-Europa, Azië en delen van Afrika. Nederland geeft dit jaar al zo'n 430 miljoen euro uit voor onder meer aidspreventie, seksuele voorlichting en anticonceptie in veel ontwikkelingslanden.
Op de conferentie praten ruim 15.000 wetenschappers, activisten en politici uit de hele wereld over oplossingen voor de aidsepidemie.
Bekijk in dit interactieve beeldverhaal hoe Nederland voor het eerst kennismaakte met het hiv-virus en aids, door de ogen van een betrokken arts, een hulpverlener die slachtoffers tot het laatst bijstond en een man die hiv aan den lijve ondervond: