NOS Voetbal

Tadic: 'Als Ajax mij nodig heeft, zal ik er staan woensdag'

Dusan Tadic heeft zijn eerste training als Ajacied erop zitten. De van Southampton overgekomen Serviër heeft na het wereldkampioenschap slechts een korte vakantie achter de rug, maar meldde zich met zichtbaar veel plezier op trainingscentrum De Toekomst.

"Natuurlijk", lacht Tadic. "Het is geweldig om hier te mogen zijn. Het is altijd mijn droom geweest om te spelen voor Ajax, een van de grootste clubs ter wereld."

En toch heeft Tadic, die al een half jaar geleden werd benaderd door Ajax, vaak wat uit te leggen als hij vertelt dat hij een basisplaats in de Premier League inlevert om in de veel lager aangeschreven eredivisie te gaan spelen.

"Ja, ik kon bij Southampton blijven en er waren ook andere opties in Engeland, maar ik volg mijn gevoel. En mijn hart zei me om naar Ajax te gaan."

Premier League onvergelijkbaar met alle andere competities

Bovendien hoeft niemand de oud-speler van FC Groningen en FC Twente uit te leggen dat er een verschil is tussen de Premier League en de eredivisie.

"Dat verschil is heel groot. Maar dat geldt voor alle competities in vergelijking met de Premier League. Pas als je in Engeland hebt gespeeld, weet je hoe hard je moet werken."

"Ik ben blij dat ik dat heb mogen ervaren. En trots dat ik me daar bewezen heb in de sterkste competitie ter wereld."

Tadic in cijfers

Periode Club duels - goals - assists
2010-2012 FC Groningen 76 - 14 - 32
2012-2014 FC Twente 85 - 32 - 36
2014-2018 Southampton 162 - 24 - 35

Tadic is uiteraard ook naar Amsterdam gekomen om succes te boeken. De prijzenkast van de 29-jarige middenvelder puilt namelijk nog niet bepaald uit. De teller staat op nul.

Dat geldt ook voor de prijzenoogst van Ajax gemeten vanaf 2014, het moment waarop Tadic de eredivisie verliet. Hij ziet een verband. "In de vier jaar die ik in Nederland speelde, was Ajax juist dominant en werd het altijd kampioen. Misschien hebben ze me daarom gehaald en ga ik Ajax weer aan prijzen helpen."

Tadic scorend voor Groningen en Twente

Sturm Graz komt te vroeg

Woensdag speelt Ajax al de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen. In de voorronde van de Champions League is Sturm Graz de tegenstander. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Tadic dan al in actie komt.

"Ik heb net twee weken vakantie gehad. Dat had ik nodig na een seizoen zonder winterstop en een WK. Ik zit nu op 50 procent, maar zal er staan als de coach me nodig heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl