NOS NieuwsAangepast

Kritiek op nieuwe Netflix-serie: 'Dit is waarom ik zo onzeker ben'

Moet je dun zijn om de beste versie van jezelf te zijn? Die vraag staat de laatste dagen centraal op sociale media, nadat een trailer van de nieuwe Netflix-serie Insatiable werd gepubliceerd. De trailer van de serie wordt bekritiseerd om fat shaming.

De serie, die in augustus uitkomt, gaat over de tiener Patty. Patty heeft overgewicht, wordt Fatty Patty genoemd en gepest. Nadat ze in haar gezicht wordt geslagen, kan ze door een kaakoperatie tijdens de zomer niets meer eten en valt ze af. De 'nieuwe', dunne Patty wordt na de zomervakantie opeens wél populair en wil wraak nemen op haar schoolgenoten.

Dat plot wordt door veel mensen niet gewaardeerd. Volgens critici doet Netflix aan fat shaming: iemand bekritiseren om zijn of haar overgewicht.

"Dit is de reden waarom ik zo onzeker ben opgegroeid", twittert iemand. "Ik dacht dat ik nooit geliefd zou zijn vanwege mijn gewicht. Geef ons eens een verhaal waarin een meisje met overgewicht fors blijft, het daar moeilijk mee heeft, maar vervolgens deze onzekerheid overwint en haar lichaam accepteert."

Hoofdrolspeelster Debby Ryan en Alyssa Milano, een van de actrices in de serie, hebben op de kritiek gereageerd. Milano verdedigt de serie. "We fat shamen Patty niet. We bespreken, door middel van komedie, de schade die ontstaat door fat shaming."

Ook Ryan zegt dat het absoluut niet de bedoeling was om júist te fat shamen. "De wraak in de serie is juist door de pesters te identificeren en te zeggen: dit is niet oké."

Het is niet de eerste keer dat de streamingdienst het middelpunt is van kritiek. Ook op de Netflix-serie 13 Reasons Why kwamen veel bezwaren. Volgens critici was de serie te expliciet over zelfmoord.

Netflix heeft na de kritiek een waarschuwing toegevoegd aan die serie. Het is onbekend of ze ook iets aan Insatiable gaan veranderen; de streamingdienst heeft nog niet op de kritiek gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl