Hey, it's Hannah. Settle in. Because I'm about to tell you the story of my life. And more specifically why my life ended.
Netflix heeft een waarschuwing toegevoegd aan de serie 13 Reasons Why. Dat doen ze na kritiek dat de serie te expliciet is over zelfmoord.
Drie specifieke afleveringen, met daarin een verkrachting en de zelfmoord, hadden al een waarschuwing vooraf. Nu komt die er voor de hele serie.
Veel kijkers vinden de serie juist taboedoorbrekend en een goed initiatief om suïcidale gedachten te bespreken. "Maar dat zijn waarschijnlijk geen mensen die zelf met zulke gevoelens worstelen", zegt hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Peter Nikken.
Voorzichtig
"Op basis van onderzoek blijkt dat we voorzichtig moeten zijn, als het gaat om suïcide. Als zelfmoord op een realistische manier in beeld is gebracht kan dat effect hebben op mensen die daar gevoelig voor zijn. Die kunnen dan misschien een verkeerde stap nemen."
Dat geldt volgens Nikken voor nieuwsberichten, maar ook voor films en series. "Het advies is altijd: zo terughoudend mogelijk zijn en niet op details ingaan."
Dat is ook precies waar de zelfmoordpreventiesite 113 zich zorgen om maakt. "Deze serie negeert expliciet de richtlijnen voor de media, als het gaat om zelfmoord", zegt woordvoerder Anke Wammes. "Ze brengen namelijk methodes in beeld."
"Het zal voor mensen best taboedoorbrekend zijn en het is goed dat mensen erover in gesprek gaan. Maar om kwetsbare jongeren maak ik me zorgen. We hopen dat jongeren hulp zoeken als ze zich identificeren met de hoofdpersoon."
113 heeft daarvoor ook contact gezocht met Netflix, dat sinds anderhalve week een verwijzing naar het platform op de website heeft staan.
De makers van de serie en de acteurs hebben zich er ook over uitgesproken. Volgens hen is het juist belangrijk om de zelfmoord te laten zien en er dus níet aan voorbij te gaan. Omdat je anders weleens zou kunnen denken dat het makkelijk is.
Kleine details
"Dat geldt voor 'gewone' mensen, die dat goed kunnen verteren", zegt Nikken. "Maar mensen die heel depressief zijn, die zich niet gehoord voelen of gepest worden, denken daar anders over. Kleine details kunnen al veel duidelijk maken."
Dat merken ze bij 113. "We horen ook van mensen dat ze het een pittige serie vinden. Een jonge vrouw zei laatst dat ze heel lang met deze gevoelens heeft geworsteld en dat ze er niet naar kan kijken."
Maar is het dan überhaupt mogelijk om hier een serie over te maken? "Dat is een belangrijke ethische vraag", zegt Nikken. "Ik snap de intenties van de makers wel, maar op basis van wetenschappelijk inzicht zou ik er voorzichtig mee zijn. Vooral omdat de serie geen hoop of uitweg laat zien."