Betogers in München EPA

In München hebben enkele tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de verrechtsing van de politiek en de harde aanpak van migranten. Het protest was vooral gericht tegen het asielbeleid van de CSU, de zusterpartij van de CDU van bondskanselier Merkel.

Volgens de politie waren er ruim 20.000 betogers, maar de organisatoren gaan uit van bijna 50.000. Het motto van de demonstratie was "#ausgehetzt - samen tegen de politiek van de angst".

Meer dan honderd organisaties, kerken en vakbonden hadden opgeroepen tot de betoging. Ze verwijten CSU-voorman Seehofer, de Beierse premier Söder en CSU-fractievoorzitter Dobrindt "een onverantwoorde politiek van verdeeldheid". Seehofer had een conflict met Merkel omdat hij een veel strenger asielbeleid wilde. Ze sloten onlangs een compromis.

Tegenoffensief CSU

Volgens de organisaties nemen de haat en discriminatie toe door een ruk naar rechts in de samenleving en bij de overheid en is er een aanval gaande op de vrijheid en de mensenrechten. De betoging verliep vreedzaam.

De CSU reageerde op de oproep tot de demonstratie met een tegenoffensief. Overal in München hingen borden waarop stond "Ja tegen politiek fatsoen, nee tegen #ausgehetzt. Beieren laat zich niet ophitsen."

STER reclame