Mark van Bommel op het trainingsveld
NOS Voetbal

Van Bommel is 'geschenk uit de hemel voor PSV', maar kan ook de valkuil zijn

Vrijwel dezelfde motorinhoud, maar met een nieuwe, gretige coureur achter het stuur. Zo zou je PSV kunnen omschrijven sinds de aanstelling van Mark van Bommel als nieuwe hoofdtrainer. "De aanstelling van Van Bommel was voor PSV een geschenk uit de hemel na het vertrek van Cocu."

Van Bommel (41) heeft, na een korte door PSV opgelegde vakantie, in een tiendaags trainingskamp in Zwitserland met de PSV-selectie intensief gewerkt aan zijn manier van werken met de bijbehorende tactische ideeën.

"Wat is de stand?"

Alles moet in het teken van winnen staan, zo hebben de spelers aan den lijve ondervonden. Klein voorbeeldje, opgemerkt door het Eindhovens Dagblad: Van Bommel vraagt continu in partijvormpjes of puntenspelletjes wat de stand is. Weet een speler dit niet, dan volgt er puntenaftrek. Willen winnen. Daar hamert Van Bommel vanaf het eerste moment op.

En de coach kreeg zijn zin. Na een nederlaag tegen Anderlecht (5-3) en een gelijkspel tegen Xamax Neuchâtel (1-1) volgde er deze week een 3-1 overwinning op Galatasaray. Het leverde Van Bommel zelfs complimenten op van zijn Turkse collega Fatih Terim.

De technische staf van PSV: (vlnr.) Mark van Bommel, Jürgen Dirkx, Reinier Robbemond en Ruud Hesp

NOS-verslaggever Joep Schreuder vindt de aanstelling van Van Bommel een goede zaak. "Ondanks de vijf redelijk goede jaren die Cocu in Eindhoven heeft gehad, is de aanstelling van Van Bommel voor PSV een geschenk uit de hemel na het vertrek van Cocu."

"Niets ten nadele van Cocu, maar na vijf jaar kunnen de club en de spelers deze impuls goed gebruiken. Het is tijd voor wat anders. Een nieuwe man voor de groep. Spelers kunnen onbewust ook 'trainermoe' worden. Dus dit is goed voor PSV."

PSV speelde in 2012/2013 onder aanvoering van Van Bommel in de 'overdrive', waardoor sommige spelers zichzelf niet meer waren. Hoe gaat dat nu?

Joep Schreuder over het dominante karakter van Mark van Bommel

Schreuder waarschuwt ook voor Van Bommels dominante karakter. "Ik ben benieuwd in hoeverre Van Bommel als trainer de scherpe randjes eraf heeft gehaald. We weten dat hij als speler tot het uiterste ging, maar dat kon ook averechts werken."

"Ik moet dan altijd aan het seizoen 2012/2013 denken. Het is ongelooflijk dat PSV toen met onder anderen Strootman, Mertens, Wijnaldum en Van Bommel in de ploeg geen kampioen werd. PSV speelde toen onder aanvoering van de gretige Van Bommel in de 'overdrive', waardoor sommige spelers zichzelf niet meer waren. Dat kostte PSV onder meer de titel."

"Dus ik ben benieuwd hoe Van Bommel zich de afgelopen jaren als trainer heeft ontwikkeld. Heeft hij echt als trainer leren denken? Of denkt hij nog veel als speler? En kan hij zichzelf in toom houden? Dat wordt heel interessant om te zien."

In zijn nog korte periode als hoofdtrainer lijkt Van Bommel het nodige bij de spelers teweeg te hebben gebracht. Zo verlengden steunpilaren Luuk de Jong en Jeroen Zoet - ondanks buitenlandse interesse - hun contract, waarbij beiden onder meer de nieuwe hoofdtrainer aanhaalden als reden voor hun beslissing.

Eerste succesje

"Dit is het eerste succesje voor de nieuwe technisch manager John de Jong", aldus Schreuder. "Luuk de Jong en Zoet weten ook dat ze met PSV 180 minuten van de groepsfase van de Champions League verwijderd zijn, tegen een op papier relatief makkelijke tegenstander. Dat speelt ongetwijfeld mee."

"Bovendien is Zoet bijvoorbeeld geen jongen die als reservekeeper bij bijvoorbeeld Paris Saint-Germain op de bank gaat zitten. Het ziet er vooralsnog dus bemoedigend uit voor PSV."

April 2018: Openhartige Zoet is een leider van PSV geworden

Van Bommel krijgt de komende periode nog de tijd om verder te puzzelen aan zijn ideale samenstelling. Dan heeft hij ook de kans om Hirving Lozano, die zich volgende week weer in Eindhoven meldt, aan het werk te zien.

PSV gaat er alles aan doen om de gewilde Mexicaan binnenboord te houden. Hetzelfde hoopt de club met Steven Bergwijn te bewerkstelligen. De aanvaller heeft zelf te kennen gegeven nog een jaar in Eindhoven te willen voetballen.

Behalve Santiago Arias, die dicht bij een transfer naar Napoli is, hoopt PSV niemand meer kwijt te raken. De landskampioen hoopt zelf nog een middenvelder van 'formaat' vast te leggen, na het wegvallen van de geblesseerde Marco van Ginkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl