Dumoulin valt aan, maar Thomas en Froome kunnen mee Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De verraderlijke aankomst in Mende heeft niet voor grote veranderingen in het klassement van de Ronde van Frankrijk gezorgd. Tom Dumoulin deed op de Côte de la Croix Neuve (tweede categorie) een poging tijd te winnen op zijn concurrenten in het klassement.

Geletruidrager Geraint Thomas en Chris Froome konden hem echter volgen. Dumoulin pareerde daarna een aanval van Froome. De topdrie van het algemeen klassement kwam samen binnen.

Zege voor Tourdebutant Fraile

Omar Fraile won de etappe. De Spanjaard zat in een omvangrijke kopgroep en finishte een kleine twintig minuten voor de klassementsmannen.

De Belg Jasper Stuyven leek lange tijd op weg naar de ritzege, maar hij stortte in op de slotklim (drie kilometer à 10 procent). Stuyven kreeg nog gezelschap van Julian Alaphilippe, maar het duo kon de Astana-renner niet meer bijhalen.

Fraile haalt Stuyven bij op slotklim en wint in Mende

In de favorietengroep werd het bal geopend door Primoz Roglic, de nummer vier in het klassement. Hij bleef een tijdje hangen op zo'n twintig meter, de Lotto-Jumbo-renner pakte op de streep uiteindelijk acht seconden terug op de topdrie.

Dumoulin kraakt, maar vecht zich terug

Dumoulin bungelde even aan de achterkant van de uitgedunde groep. Hij moest een klein gaatje laten op Thomas, Froome en onder anderen Steven Kruijswijk, maar toen de klim afvlakte keerde hij terug.

Even later demarreerde de Limburger zelfs, Thomas bleef echter in zijn wiel en ook Quintana en Froome konden mee. De volgende aanval werd geplaatst door Froome. Thomas trok Dumoulin mee, maar Quintana moest passen.

Op de vlakke slotkilometer keken de twee Sky-renners en Dumoulin naar elkaar, gezamenlijk kwamen ze over de streep. Thomas staat in het klassement 1.39 voor op Froome, Dumoulin geeft 1.50 toe.

Bekijk hier de samenvatting (4.11 min.) van de etappe naar Mende:

Zo voorspelbaar als de vlakke etappe van vrijdag verliep, zo spectaculair begon de veertiende etappe naar Mende. De renners reden westwaarts terwijl de in Zuid-Frankrijk beruchte mistral uit het noorden woei. De harde zijwind zorgde voor waaiers die verschillende klassementsmannen op achterstand zette.

Problemen voor Roglic, Bardet en Landa

Het peloton brak in zeker vier stukken. Romain Bardet (vijfde in het klassement) kwam in de tweede groep terecht. Primoz Roglic (vierde) reed in het derde peloton en Mikel Landa (zesde) belandde zelfs in de vierde groep. Geletruidrager Thomas, Froome en Dumoulin reden attent voorin.

De achterste groep met Landa reed op ruim een halve minuut van de gele trui, maar lang duurden de problemen niet. De knechten van Sky drukten het tempo na materiaalpech van Thomas, waardoor alle groepen weer bij elkaar kwamen.

Waaiers: Roglic, Bardet en Landa even op achterstand Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zeven renners maakten gebruik van de chaos en sprongen weg uit het peloton, nadat de rust was teruggekeerd trokken nog 25 renners ten aanval.

Tom-Jelte Slagter was de enige Nederlander in de 32-man sterke kopgroep, die bij de eerste serieuze klim al bijna acht minuten voorsprong had op het peloton.

Stuyven laat Slagter en Izagirre achter

Op de Col de la Croix (tweede categorie) demarreerde de Spaanse kampioen Gorka Izagirre. Slagter en Jasper Stuyven gingen in de tegenaanval en pakten al snel een minuut op het restant van de kopgroep. Het peloton had zich op dat moment al lang gewonnen gegeven.

Een versnelling van Stuyven was zijn twee medevluchters te machtig. Izagirre wond zich daarbij op omdat hij vond dat Slagter te weinig kopwerk deed. Beide renners vielen terug in de oorspronkelijke kopgroep, waar Philippe Gilbert de achtervolging op zijn landgenoot leidde.

Slagter moet Stuyven laten gaan Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met een voorsprong van een kleine twee minuten begon Stuyven aan de Côte de la Croix Neuve (tweede categorie). Tourdebutant Fraile opende de jacht op de Belg. Hij haalde Stuyven bij en won de etappe met zes seconden voorsprong op Alaphilippe en Stuyven.

De uitslag van de veertiende etappe

STER reclame