Tom Dumoulin won geen tijd op Geraint Thomas en Chris Froome, maar verloor ook geen tijd op het "pittige slotklimmetje," zoals de Limburger de Côte de la Croix Neuve omschrijft. "Ik had geen superbenen, dus ik moest het slim aanpakken en heb me gewoon niet opgeblazen."

Dumoulin tevreden: 'Dit was een pittige slotklim'

Dumoulin (derde in het klassement) kwam met de nummers één en twee van het klassement over de streep. Nummer vier Primoz Roglic won acht tellen op het trio. "Roglic was de sterkste, achter hem kon ik mooi bij Froome en Thomas blijven."

'Net onder mijn limiet'

Op het steilste stuk van de klim, met stukken van tien procent, moest Dumoulin even een gaatje laten, maar dat bracht de Sunweb-renner niet van zijn stuk.

"Ik heb een heel goed gevoel voor wat ik wel en niet kan. Ik bleef net onder mijn limiet rijden, dat heeft me gered in de laatste honderd meter van de klim."

Dumoulin valt aan, maar Thomas en Froome kunnen mee Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Steven Kruijswijk kon de topdrie van het klassement niet volgen, maar kijkt toch met een goed gevoel terug op zijn optreden. "Het was eigenlijk niet zo slecht", zegt de Brabander, die veertien seconden verloor op Thomas, Froome en Dumoulin.

"Toen Tom er op het laatste stuk nog even patat op gaf, kon ik hem en de gele trui niet volgen", wijst Kruijswijk op de demarrage van Dumoulin. "Daar moest ik met Romain Bardet passen."

Sprinttrein zet Kruijswijk af

Kruijswijk en Roglic, ploeggenoten bij Lotto-Jumbo, profiteerden van het werk dat de sprinttrein van Dylan Groenewegen kon doen, nu de tweevoudig ritwinnaar de Tour heeft moeten verlaten.

"Ze zetten ons aan de voet van de klim af, dat scheelt een hele hoop. Primoz trok de de boel in gang en ik kon mee tot Tom op z'n Toms aanging."

Een kleine twintig minuten voor de klassementsmannen vochten de aanvallers al om de dagzege. Tom-Jelte Slagter reed weg uit de kopgroep van 32, maar was daar achteraf helemaal niet zo blij mee.

"Ik wilde voorin beginnen aan de afdaling om de groep uit elkaar te trekken, maar daar was het de afdaling niet voor", zegt Slagter, die daarna aan het bakkeleien was met Gorka Izagirre toen Jasper Stuyven ervandoor ging.

"Hij snapte er volgens mij helemaal niks van. Izagirre dacht dat ik maar voor de helft meereed. Maar dat was niet zo, Stuyven was gewoon de sterkste. Hij dacht: als jij niet rijdt, rijd ik ook niet. Nou prima, dan wordt hij er ook afgereden, maakt mij niks uit."

Aanvaller Slagter: 'Ik reed vooraan, maar dat was niet ideaal'

Stuyven was dan wel de sterkste volgens Slagter, hij won de etappe niet. Op de slotklim werd de Belg ingehaald door Omar Fraile.

"Hij was me net te vroeg op het steile stuk voorbij", zegt de Belg. "Ik vreesde er al een beetje voor, ik kon geen snelheid meer maken en de motoren kwamen al voorbij. Dan probeer je er nog in te geloven, maar dat is supermoeilijk."

"Ik ben diep gegaan en ben blij dat overmorgen een rustdag is", verzucht Stuyven, die op de streep ook nog werd geklopt door Julian Alaphilippe.

STER reclame