Trump en de Chinese president Xi vorig jaar Reuters

President Trump zegt dat hij bereid is om extra tarieven te heffen op álle goederen uit China. "Ik ben bereid om naar de 500 te gaan", zei Trump in een interview met de zender CNBC. Daarmee verwijst hij naar de 505,5 miljard dollar aan producten die de VS vorig jaar uit China importeerde.

"Ik doe dit niet uit politiek gewin, maar omdat het het beste is voor ons land", zei Trump tegen de zender CNBC. "China heeft heel lang van ons geprofiteerd."

Eerder deze maand belastte de VS voor 34 miljard dollar aan Chinese producten. De Chinezen reageerden door voor hetzelfde bedrag importtarieven in te stellen op Amerikaanse producten.

Eerdere dreigementen

Als China niet tegemoet zou komen aan de Amerikaanse eisen, suggereerde Trump eerder dat hij nog eens voor 16 miljard aan Chinese goederen zou gaan belasten. Daarna zei hij bereid te zijn tot extra heffingen van 200 miljard en dan nog eens 300 miljard dollar. Daarmee verklaarde Trump dus dat hij uiteindelijk 550 miljard dollar aan heffingen kon invoeren, meer dan de totale Chinese export naar de VS.

Trump zei ook dat hij ontevreden is met het rentebeleid van de Federal Reserve, de centrale bank van de VS. Volgens Trump bezorgen de renteverhogingen de VS een achterstand ten opzichte van andere landen. Traditioneel levert de president geen kritiek op de Fed, omdat die onafhankelijk moet opereren. Het Witte Huis zei na Trumps stevige kritiek dat die onafhankelijkheid nog altijd intact is.

STER reclame