Alexandre Benalla (links) met president Macron
NOS Nieuws

Omstreden beveiliger uit kamp-Macron opgepakt en ontslagen

Een van de naaste medewerkers van president Macron is opgepakt en ontslagen. Veiligheidsmedewerker Alexandre Benalla deed zich op 1 mei, tijdens een demonstratie, voor als iemand van de mobiele eenheid en werkte onder meer een student met grof geweld tegen de grond. Dat werd gefilmd. Journalisten van de krant Le Monde kwamen erachter dat het niet ging om een ME'er, maar om iemand uit de omgeving van Macron.

Gisteren werd bekend dat Benalla was geschorst vanwege zijn gedrag. Volgens het kantoor van Macron is hij nu ontslagen omdat er "nieuwe feiten" aan het licht zijn gekomen die bij Macron onder de aandacht zijn gebracht. "De president heeft daarom besloten om de ontslagprocedure tegen Benalla te starten", staat in een verklaring. Daarmee lijkt hij te zijn gezwicht voor de politieke druk.

De veiligheidsmedewerker hangt drie jaar cel boven het hoofd en een boete van 45.000 euro. Naast Benalla zijn ook drie agenten geschorst.

Dit zijn de beelden van het incident waarbij Benalla werd gefilmd:

Beveiliger Macron gebruikt geweld tegen demonstrant

De beelden van de acties van Benalla werden na de demonstratie gepubliceerd. Daarop is te zien dat hij een vrouwelijke betoger in de nek grijpt en hardhandig wegleidt als de demonstratie uit de hand loopt. Hij buigt zich vervolgens over een student die al wordt vastgehouden, slaat hem op de rug en op het hoofd en duwt hem daarna tegen de grond.

Le Monde meldde gisteren dat het gaat om Benalla en dat leidde tot veel ophef in de Franse politiek en media. De oppositie verwijt Macron de zaak stil te hebben gehouden, maar het is onduidelijk wanneer de president van de acties van Benalla wist. De veiligheidsmedewerker werd voor vijftien dagen geschorst en daarmee leek de kous in eerste instantie af.

Het Franse parlement en justitie namen echter geen genoegen met de schorsing. Gisteren begon het parket van Parijs al een onderzoek naar het gedrag van Benalla. Bovendien komt er een parlementaire enquête naar de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl