Van spionage verdachte Russin blijft in hechtenis gedurende rechtszaak

Boetina in 2013 AFP

De van spionage verdachte Russische Maria Boetina blijft in hechtenis gedurende haar rechtszaak. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had een federale rechtbank daarom gevraagd. Volgens het ministerie is het risico groot dat ze anders het land verlaat en de Russische overheid vraagt haar daarbij te helpen.

Maandag maakte het ministerie enkele uren na de veelbesproken persconferentie van Poetin en Trump in Helsinki bekend dat Boetina wordt aangeklaagd voor spionage. Ze werd een dag eerder in de Verenigde Staten gearresteerd.

Contact met Russische inlichtingendiensten

Het ministerie verdenkt de Russische ervan dat ze contact had met Russische inlichtingendiensten en in het bezit was van de contactgegevens van medewerkers van de Russische geheime dienst. Ze zou van plan zijn geweest geld uit de VS te sluizen.

Ze zou tevens hebben geprobeerd te infiltreren in een wapenrechtenorganisatie en Amerikaans Ruslandbeleid willen beïnvloeden. De organisatie werd niet genoemd, maar Boetina was in het verleden vaak aanwezig bij bijeenkomsten van de NRA.

Daarnaast is een handgeschreven brief in haar appartement aangetroffen waarin stond hoe ze op een werkaanbod van de Russische inlichtingendienst moet reageren. Ook zou ze met Russische oligarchen afspraken hebben gemaakt over haar budget voor haar reis naar Amerika.

Volgens de FBI had de 29-jarige Boetina een relatie en woonde ze samen met een 56 jaar oude Amerikaans staatsburger om haar werk te kunnen uitvoeren. Ook dineerde ze met een Russische diplomaat die ervan wordt verdacht voor de inlichtingendienst te werken.

Volgens Rusland is de arrestatie van Boetina ongegrond en politiek gemotiveerd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Boetina is aangehouden om de positieve sfeer na de top tussen Rusland en de VS te verpesten. De Russische ambassade heeft een verzoek ingediend om met Boetina te spreken.

Los van onderzoek Mueller

De zaak staat los van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In die zaak werden vorige week twaalf Russen aangeklaagd.

Boetina verscheen vandaag voor de Amerikaanse rechtbank. Haar advocaat verklaarde dat ze onschuldig is. Hij zei eerder dat ze de afgelopen maanden heeft meegewerkt met de Amerikaanse overheid.

STER Reclame