NOS Nieuws

Video vanuit neerstortend Aviodrome-vliegtuig, 'iedereen d'r uit!'

Op YouTube is een video gepubliceerd waarop de fatale vliegtuigcrash in Zuid-Afrika te zien is vanuit het toestel. Wie de beelden heeft gemaakt, is niet bekend. Een woordvoerder van Aviodrome, de eigenaar van de neergestorte Convair 340, bevestigt aan de NOS dat de beelden echt zijn.

"Dit gaat fout", zegt iemand in het filmpje, terwijl het vliegtuig steeds meer hoogte verliest. "Dit gaat heel erg fout." Even later komt er een grote steekvlam uit de rokende linkermotor. Zodra het toestel de grond raakt, gaat het beeld op zwart.

Bij de crash vorige week kwam een persoon om het leven.

Na de crash hoor je dat passagiers zichzelf en elkaar proberen te bevrijden uit het vliegtuig. "Iedereen d'r uit!", schreeuwt iemand. Na wat schokkerige beelden van de ravage in het vliegtuig is de video voorbij.

In de beschrijving van de video zegt de uploader dat het filmpje niet door hem is gemaakt. De uploader heeft nog niet gereageerd op een verzoek om nadere uitleg.

"Het zal voor onze medewerkers die er betrokken bij waren, heel confronterend zijn om het op deze manier terug te zien", zegt Aviodrome-woordvoerder Lisette Kars. Drie werknemers van het luchtvaartmuseum in Lelystad zaten in het neerstortende vliegtuig. Ze raakten lichtgewond.

'Erg geschrokken'

De gewonde medewerkers maken het naar omstandigheden goed, zegt Kars. "Maar ze zijn natuurlijk erg geschrokken van deze heftige ervaring."

Het vliegtuig stortte neer tijdens een testvlucht. Het was geschonken aan het Aviodrome door de Zuid-Afrikaanse eigenaar. De proefvlucht was bedoeld om te controleren of de Convair 340 klaar was voor de vlucht naar Nederland.

Bij het Wonderboom Airport in Pretoria crashte het toestel op een fabriek. Een technicus aan boord kwam om het leven. De overige negentien inzittenden raakten gewond.

Ook een aantal fabrieksmedewerkers raakte gewond. Aanvankelijk werd gemeld dat een van hen was bezweken aan zijn verwondingen, maar dat werd later door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten ontkend.

De oorzaak van de crash wordt nog onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl