NOS NieuwsAangepast

Toestel van Aviodrome neergestort in Zuid-Afrika, dode en gewonden

Een historisch vliegtuig dat binnenkort naar Aviodrome in Lelystad zou komen, is tijdens een testvlucht in Zuid-Afrika neergestort. Het gaat om een Convair 340 die vlak na het opstijgen naar beneden kwam.

Bekijk hieronder de beelden van het rokende vliegtuig vlak voor de crash.

Eerste beelden rokende vliegtuig voor de crash

Er waren 19 mensen aan boord, zegt Aviodrome. Drie Nederlanders, twee Australische piloten en een aantal Zuid-Afrikanen, onder wie technici en medewerkers van Rovos Rail, de vorige eigenaar. De drie Nederlanders zijn lichtgewond geraakt, zegt general manager Serena van Kammen van Aviodrome.

Een woordvoerder van de hulpdiensten zegt in een interview met een Zuid-Afrikaans tv-station dat er 20 mensen aan boord waren. Een passagier is omgekomen en er zijn 19 gewonden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De meeste hebben ernstige verwondingen en er is een aantal zwaargewonden. Vier mensen moesten uit het wrak worden bevrijd.

Ook op de grond zijn slachtoffers gevallen. Het toestel raakte een fabriek toen het neerstortte. Een persoon raakte zwaargewond, een ander is in kritieke toestand, zegt de woordvoerder van Tshwane Emergency Services.

  • AFP
    Hulpdiensten bij het vliegtuigwrak
  • AFP
    Hulpdiensten op de plaats van het ongeluk
  • twitter.com/RekordNewspaper
    Het neergestorte vliegtuig

Op het toestel staat in grote letters MAC en Martin's Air Charter, de oorspronkelijke naam van de Nederlandse vliegtuigmaatschappij Martinair, die in 2008 volledig eigendom werd van KLM. Het was geschonken aan Aviodrome door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, die er tot en met 2009 luxe luchtsafari's mee aanbood over het zuiden van Afrika. Toen er geen belangstelling bleek van kopers, werd het geschonken aan Aviodrome.

De overdracht van het vliegtuig van Rovos Rail aan Aviodrome was achter de rug. Het toestel maakte een testvlucht om te controleren of het klaar was voor de vlucht naar Nederland, zegt Van Kammen. "Het was een belangrijk vliegtuig van net na de Tweede Wereldoorlog, in het beginstadium van het massatoerisme. Het zou een mooie aanvulling geweest zijn op onze collectie."

Het ongeluk gebeurde bij Wonderboom Airport in Pretoria. De oorzaak wordt onderzocht. Gisteren maakte Aviodrome bekend dat de Convair 340 uit 1954 op 23 juli onthaald zou worden in het park in Lelystad.

Op Twitter is de fabriek te zien die door de Convair werd geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl