Veronika Nikoelsjina is veroordeeld tot vijftien dagen cel
NOS Nieuws

Actievoerder Pussy Riot krijgt 15 dagen cel voor verstoren WK-finale

Een rechtbank in Moskou heeft een van de leden van de politiek-activistische punkband Pussy Riot veroordeeld tot vijftien dagen cel voor het verstoren van de WK-finale van gisteren. Bovendien heeft de rechter het Veronika Nikoelsjina verboden om de komende drie jaar bij sportevenementen te zijn.

Nikoelsjina kwam gisteren, samen met drie andere leden van Pussy Riot, het veld op tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië. Twee van hen wisten, gekleed in ouderwetse politie-uniformen, de middencirkel te bereiken. De punkgroep eiste de actie op en wilde daarmee protesteren tegen president Poetin.

Scheidsrechter Pitana legde de WK-finale korte tijd stil vanwege de actie:

De rechter heeft de zaak volgens het Russische persbureau Interfax behandeld als een overtreding en niet als een strafbaar feit. Daarom is ze alleen veroordeeld voor een grove schending van de gedragsregels tijdens sportwedstrijden. Vijftien dagen cel is daarvoor de maximale straf.

'Land voor treurigen'

Nikoelsjina heeft volgens persbureau Interfax schuld bekend. Ze verklaarde in de rechtszaal dat ze met haar actie "willekeur wilde bestrijden". Ook noemde ze Rusland "een land voor treurigen" en wilde ze afkeuring laten blijken over het optreden van de Russische autoriteiten.

De drie anderen moeten hun straf nog te horen krijgen.

Politieke oppositie

Gisteren eiste Pussy Riot de actie via Facebook op. De band vindt onder meer dat alle politieke gevangen in Rusland vrijgelaten moeten worden, onwettige arrestaties gestopt moeten worden, protestacties mogelijk moeten zijn en politieke oppositie moet worden toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl