Een van de demonstranten van Pussy Riot wordt weggedragen
NOS Nieuws

Mogelijk boete of werkstraf voor protestactie WK-finale

De vier activisten die gisteren bij de WK-finale in Rusland het veld op renden kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 2700 euro of een werkstraf van 160 uur. De actie is opgeëist door de politiek-activistische punkgroep Pussy Riot.

Die meldde op Facebook dat de actie was gericht tegen president Poetin. Pussy Riot eist onder meer de vrijlating van alle politieke gevangenen, een einde aan onwettige arrestaties en het recht op het houden van protestacties. Ook stelde de groep dat het land politieke oppositie moet toestaan.

Bekijk hier hoe de protestactie in zijn werk ging:

De autoriteiten in Moskou hebben verder weinig gezegd over de arrestatie van de vier, behalve dat het gaat om drie vrouwen en een man.

Op internet circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe twee arrestanten worden verhoord. Een man die de twee verhoort, zegt daarin dat hij het jammer vindt dat het niet 1937 is. Dat is een verwijzing naar de Grote Zuivering onder Stalin, met massale arrestaties, deportaties en executies van 'vijanden van de staat'.

De protestactie staat in contrast met de felicitaties die de wereldvoetbalbond FIFA en wereldleiders aan Rusland overbrachten voor het organiseren van "het beste WK ooit". President Poetin zei na de finale dat Rusland trots kan zijn. Veel buitenlanders zouden Rusland op een positievere manier hebben leren kennen. "Ook dat is een belangrijk resultaat."

Critici zeggen dat de feeststemming en de tolerante houding van Russische politieagenten na het WK gauw voorbij zal zijn. Pussy Riot zei daarover in een video: "Het WK is groots. Het heeft laten zien hoe politieagenten kunnen zijn", gevolgd door de politieke eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl