Degenkolb boekt fraaie zege in Roubaix voor Van Avermaet

John Degenkolb heeft de tumultueuze kasseienetappe naar Roubaix gewonnen. De Duitser demarreerde op zestien kilometer met geletruidrager Greg Van Avermaet en Yves Lampaert uit de favorietengroep. Degenkolb won de sprint terwijl Van Avermaet zijn greep op het geel verstevigde.

Veel favorieten en kanshebbers op de dagzege kwamen op of rond de 21,7 kilometer aan kasseien door een lekke band of na een val op achterstand terecht. Op de streep verloor alleen Rigobert Urán veel tijd, hij kwam 1.28 na de andere favorieten binnen.

Dumoulin in voorste groep

Tom Dumoulin kwam de dag als een van de weinigen probleemloos door. Hij reed een ijzersterke etappe en voerde de favorietengroep in de finale meermaals aan.

Dumoulin kwam tussen onder anderen Chris Froome, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana over de streep. Ook Bauke Mollema en Steven Kruijswijk finishten tussen de eerste favorieten.

Dumoulin: iedereen werd moe, maar ik niet

Op ruim zestig kilometer van de streep was het alle hens aan dek voor de favorieten. Het verschroeiende tempo van Michal Kwiatkowski deed het peloton in stukken breken.

Dumoulin, Mollema en Kruijswijk reden attent en kwamen in de voorste groep terecht, al vielen Kruijswijk en Mollema kortstondig terug door een lekke band.

Van Avermaet trekt hard door

Op de langste kasseistrook (2,7 kilometer) nam Van Avermaet het heft in handen. Zijn versnelling trok de groep uit elkaar en zorgde ervoor dat Dumoulin op achterstand kwam te rijden. Ook Froome zakte naar de tweede groep na een val. Maar de nummers één en twee van de Giro keerden weer terug.

Romain Bardet reed toen al lange tijd op achterstand, hij stond zeker vijf keer stil voor een fietswissel of een lekke band. De Fransman was gaf zeven seconden toe op de groep-Froome.

Bekijk hier de samenvatting (6.52 min.) van de etappe nar Roubaix:

Samenvatting etappe 9: Degenkolb wint, Dumoulin sterk

Na twee slaapverwekkende etappes werd zondag uitgekeken naar het onvermijdelijke spektakel van een kasseienetappe. Interessant was de rit naar Roubaix direct, maar niet op de manier waarop werd gehoopt.

Richie Porte werd het slachtoffer van de nerveuze start. Porte, vooraf gezien als een van de kanshebbers op de eindzege, moest ver voor de eerste kasseien al opgeven met een sleutelbeenbreuk.

Richie Porte krijgt ondersteuning na zijn val in de negende etappe Pro Shots

Waar de vroege demarrages van zaterdag vooral bedoeld leken als een middel tegen de verveling, dienden de aanvallen van zondag een serieus doel: de ritzege.

De eerste poging kwam van Antwan Tolhoek, Thomas De Gendt, Omar Fraile, Damien Gaudin en Jérôme Cousin en was direct succesvol. Zij kregen gezelschap van Lilian Calmejane, Reinardt Janse Van Rensburg, Chad Haga, Olivier Le Gac en Nicolas Edet.

De kopgroep door het stof EPA

Tolhoek zakte op de eerste kasseienstrook terug met een lekke band. Zijn negen medevluchters hielden lang stand, maar maakten nooit echt kans op de ritzege.

Janse van Rensburg en Gaudin bleven het langst vooruit, maar werden op twintig kilometer van de streep teruggepakt.

De uitslag van de negende etappe

STER reclame