Een slachtoffer van een bermbom in een ziekenhuis in Jalalabad
NOS NieuwsAangepast

Aantal burgerdoden in Afghanistan loopt op, ook vandaag weer aanslag

Het aantal burgerdoden bij gevechten en aanslagen in Afghanistan is het afgelopen halfjaar opnieuw gestegen, in vergelijking met 2017. Volgens de VN kwamen er de eerste zes maanden van dit jaar 1692 burgers om het leven, het hoogste aantal sinds er in 2009 werd gestart met de registratie van het aantal burgerslachtoffers. Het aantal slachtoffers van zelfmoordaanslagen steeg van januari tot juli met 22 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

In de afgelopen tijd durfden de Afghanen even te hopen op vrede door een bestand van drie dagen vanwege het Suikerfeest. Het leverde ongekende beelden op van Talibanstrijders die zich verbroederden met regeringstroepen. Maar de telkens weer oplaaiende gevechten en de vele aanslagen in grote delen van het land wijzen in een andere richting.

Ook vanmiddag was er weer een aanslag. Bij de ingang van een overheidsgebouw in de hoofdstad Kabul blies een zelfmoordenaar zich op. Tot nu toe staat het dodental op zeven.

Islamitische Staat

De stijging van het aantal burgerdoden is vooral het gevolg van het toenemende aantal zelfmoordaanslagen van Islamitische Staat. Deze terreurbeweging is verantwoordelijk voor ruim de helft van de zelfmoordaanslagen.

Honderden burgers zijn de afgelopen maanden omgekomen bij aanslagen op sjiitische heiligdommen, regeringsgebouwen, sportevenementen en hulporganisaties.

Strategie

De meeste doden vallen nog altijd bij gevechten tussen regeringstroepen en de Taliban, maar het aantal slachtoffers daarvan is wel gedaald.

Tegelijk is het aantal dodelijke slachtoffers van luchtaanvallen scherp gestegen, als gevolg van de Amerikaanse strategie om de Taliban tot vredesonderhandelingen te dwingen.

De VN is bezorgd dat het geweld verder toeneemt in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van oktober. President Ghani heeft de Taliban uitgenodigd voor vredesonderhandelingen, maar ze weigeren daaraan mee te doen zolang niet alle buitenlandse troepen het land hebben verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl