Grote drukte bij een bezoek van Talibanstrijders aan Paktia
NOS NieuwsAangepast

Opvallende verzoening tussen Afghaans leger en Taliban, wel autobom

Opvallende beelden in Afghanistan: militairen van het Afghaanse leger en Talibanstrijders, normaal gesproken op voet van oorlog, knuffelen elkaar en nemen selfies. Door een aanslag, vermoedelijk gepleegd door Islamitische Staat, vielen in de provincie Nangarhar wel doden en gewonden.

Het unieke moment is onderdeel van het staakt-het-vuren waarmee dit weekend het einde van de ramadan wordt gevierd. Tientallen onbewapende Taliban-militanten kwamen naar hoofdstad Kabul om hun familie en vrienden te bezoeken. Ze leverden hun wapens in bij de poorten van de stad.

Volgens Sayed Salahuddin, journalist van The Washington Post, is het verlangen naar vrede in het land na jaren van oorlog aan beide zijden groot.

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Barmak ging in gesprek met Taliban. Iets wat volgens Afghaanse media twee weken geleden nog niet voor mogelijk werd gehouden.

Toch doden

Ook in andere steden brachten onbewapende Talibanstrijders een bezoek aan hun naasten. In de provincie Nangarhar, ten oosten van Kabul, ging het mis. Bij een zelfmoordaanslag bij een samenkomst van Afghaanse veiligheidstroepen en Taliban kwamen 26 mensen om het leven en raakte een onbekend aantal personen gewond.

De meeste doden zouden Taliban zijn. Persbureau Reuters meldt dat de aanslag door IS is opgeëist. De terreurgroep is sterk aanwezig in deze regio. De Taliban ontkent iets met de aanslag te maken te hebben.

Eerder op de dag lieten enkele gouverneurs nog weten dat er 24 uur lang geen meldingen van geweld waren geweest. De Afghaanse president Ghani verlengde de wapenstilstand eenzijdig voor onbepaalde tijd. Ook werden 46 gevangen Talibanstrijders vrijgelaten.

Vorige week kondigde Ghani in verband met de laatste vastenweek een eenzijdige wapenstilstand af die tot woensdag zal duren. Ghani noemde het besluit "een kans voor de taliban om te reflecteren". Twee dagen na het besluit kondigde de taliban een driedaags staakt-het-vuren af, dat vrijdag inging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl