Jongeren, bloggers en taxichauffeurs blij met nieuwe premier Ethiopië
De nieuwe Ethiopische president sloot deze week een historisch vredesakkoord met Eritrea. Een bijzondere gebeurtenis en alleen maar mogelijk omdat Ethiopië sinds begin april een nieuwe leider heeft: premier Abiy Ahmed. Beide leiders hebben elkaars landen al bezocht. Ahmed verwerft in sneltreinvaart een heldenstatus, schrijft correspondent Elles van Gelder, die een bezoek bracht aan het Afrikaanse land.
Het is feest in de straten van Adama, een uur van de hoofdstad Addis Abeba. Jongeren lachen en zingen. "We zijn vrij, we hoeven niet bang meer te zijn," schreeuwt een jongen uitgelaten. "Dankzij onze nieuwe leider leven we in een nieuw Ethiopië."
Ieder weekend gaan Ethiopiërs de straat op om hun steun te betuigen aan de nieuwe premier. Hij schopt in rap tempo heilige huisjes omver in het autocratische land. De 41-jarige politicus liet critici van de regering vrij uit de gevangenis, veroordeelde martelingen door leger en politie, wil staatsbedrijven openstellen voor privékapitaal en reikte de hand naar aartsvijand Eritrea.
Het voelt echt alsof de verandering is gekomen.
Abiy Ahmed kwam aan de macht onder druk van dezelfde Ethiopische jeugd die nu op straat feestviert. Een derde van de bevolking van Ethiopië is tussen de 15 en 29 jaar. De afgelopen jaren waren er golven van protesten waarmee ze druk uitoefenden op de regering. De voorganger van Abiy - in Ethiopië gebruiken ze graag voornamen - stapte op om de weg vrij te maken voor een hervormer.
In de hoofdstad Addis Abeba zie je het gezicht van de premier nu overal: taxichauffeurs hebben stickers op hun taxi's geplakt en zijn afbeelding staat op T-shirts. Op straat deelt een parkeerwacht kalenders uit met een foto van Abiy.
Blogger Befekadu Hailu zit aan de kant van de weg op het terras van een koffietentje. "Dit heb ik zo gemist," zucht hij. "Sterke macchiato." Hij is een van de gevangenen die is vrijgelaten. In de gevangenis werd hij negen uur per dag verhoord en gemarteld. Zijn enige misdaad was kritisch schrijven over de regering. "Het voelt echt alsof de verandering is gekomen," zegt Befekadu. "Voor het eerst ben ik niet bang om gearresteerd te worden om wat ik schrijf."
Iets verderop in de stad opent een televisiestation een nieuwe studio. Het Ethiopische station was een paar weken geleden nog verboden en zond uit vanuit de Verenigde Staten. In de nog vrij lege ruimte staan een camera en lichten opgesteld. Vandaag trainen ze hun nieuwe videojournalisten.
De manager kijkt toe naar de jonge garde die het vrije woord in het land moet gaan verspreiden. Hij hoopt dat zijn station een bijdrage kan leveren aan een democratischer Ethiopië. "We willen een stem geven aan de Ethiopiërs. Ze moeten vanaf nu zonder angst praten. Zonder na te denken over de gevolgen."
Gevoel van eenheid
Op de jongerenmanifestatie in Adama willen de aanwezigen meer dan vrijheid. Ze willen banen. Veel van hen zijn werkloos. En ze willen vrede en verzoening, iets waar premier Abiy het in iedere toespraak over heeft. De jeugd hier voelde zich gemarginaliseerd. Ze maken deel uit van de Oromo, een meerderheid, terwijl het de Tigreërs waren, een minderheid, die de macht in handen hadden. Abiy, een Oromo, is hun man.
Abiy moet nu hard gaan werken om het gevoel van één Ethiopië te creëren en een eind te maken aan de verdeeldheid. Nog steeds zijn er lokale conflicten. In het zuiden zijn volgens de Verenigde Naties sinds juni 800.000 mensen hun huizen ontvlucht.
Ondanks de euforie over het nieuwe bewind kampt het land dus nog wel problemen. Blogger Befekadu is daarom nog wat voorzichtig over Abiy. "De nieuwe premier heeft nu zoveel macht in handen en heeft bijna een cultstatus. We hebben eerder gezien dat dit er ook toe kan leiden dat een leider corrupt kan worden. Als schrijver houd ik hem in ieder geval in de gaten."