Trump en May geven een persconferentie na overleg in het buitenhuis Chequers
NOS Nieuws

Trump: ik bekritiseerde May niet

President Trump ontkent dat hij de Britse premier May heeft bekritiseerd en zegt dat hun band "zeer, zeer sterk" is. Zijn opmerking volgt een dag na zijn harde opmerkingen over de brexit-strategie van May.

In een interview met The Sun dreigde Trump vanochtend dat er geen vrijhandelsverdrag komt, als Groot-Brittannië te nauw verbonden blijft aan de Europese Unie. Hij zei dat May de kans op een voor de Britten gunstige brexit heeft vergooid.

Nepnieuws

Na een gesprek met May op het buitenverblijf Chequers ontkende Trump dat hij kritiek heeft gehad op May en sprak hij van nepnieuws. Hij zei dat de krant niet het hele gesprek heeft gepubliceerd en positieve opmerkingen over May heeft weggelaten. De uitspraak is opmerkelijk, want The Sun heeft een video van het interview online gezet, waarin te zien is dat Trump zegt wat de krant heeft opgeschreven.

Maar volgens Trump was hij juist heel positief over May in het interview. "Ik heb veel respect voor haar", zei hij vanmiddag op een persconferentie, waar May ook bij was. "Ze doet het geweldig."

"Ik zei vanochtend tegen May: ik wil mijn excuses aanbieden", zei Trump. "Toen zei May: maak je geen zorgen, het is de pers maar."

Trump: Uitspraken interview zijn fake news

Trump zei op de persconferentie dat hij vertrouwen heeft in de uitkomst van de brexit-onderhandelingen voor Groot-Brittannië, omdat May goed kan onderhandelen.

Wat er uiteindelijk uit de onderhandelingen komt, maakt hem niet zo veel uit. "Op welke manier Groot-Brittannië ook uit de EU vertrekt, wij vinden het allemaal best", zei Trump. "Zolang we maar met elkaar kunnen handelen."

Vrijhandelsverdrag

Premier May ging niet in op het interview met The Sun. Ze zei dat ze met Trump heeft gesproken over een "ambitieus" handelsakkoord.

Ook Trump zei dat hij denkt dat het mogelijk is om een handelsverdrag te sluiten. Hij bedankte May voor haar streven naar een eerlijk akkoord voor beide partijen.

May en Trump zeggen te streven naar handelsakkoord na brexit

May benadrukte op de persconferentie dat zij de banden tussen Londen en Washington verder wil aanhalen. Ze bedankte Trump voor de Amerikaanse steun na de novitsjok-aanval op een Russische oud-spion in Salisbury.

De premier zei verder dat ze onder meer met Trump heeft gesproken over Iran en Noord-Korea.

Rusland

President Trump heeft maandag een ontmoeting met zijn Russische collega Poetin in Helsinki. Ze zullen dan volgens Trump spreken over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, Oekraïne, Syrië en kernwapens.

Trump zegt dat niemand dat Rusland harder aanpakt dan hij. "In Rusland zeggen ze: o jee, had Trump de verkiezingen maar niet gewonnen", aldus de president.

Na een vraag van een journalist zei Trump dat hij denkt dat Rusland de Krim niet had geannexeerd, als hij toen al president was geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl