De ballon met op de achtergrond het parlementsgebouw
NOS Nieuws

Dag van demonstraties in Verenigd Koninkrijk tegen bezoek Trump

In Londen demonstreren naar verwachting tienduizenden Britten tegen het bezoek van de Amerikaanse president Trump. Ook in tientallen andere steden zijn demonstraties aangekondigd, onder meer tegen zijn immigratie- en klimaatbeleid en zijn bejegening van vrouwen.

In Londen hangt bij het parlementsgebouw een ballon in de lucht in de vorm van een 6 meter hoge, oranjekleurige, schreeuwende baby. Hij draagt een luier, heeft het hoofd van Trump en een smartphone om mee te twitteren.

22.500 euro

"We hebben dit met een paar vrienden in de kroeg bedacht", zei een van de initiatiefnemers tegen persbureau AP. "Dit is wat mensen moeten doen: bijeenkomen en bedenken hoe ze zich kunnen verzetten tegen rechts populisme en vreemdelingenhaat, die niet alleen in de VS maar ook in Europa aanwezig is." De ballon kostte 22.500 euro. Het geld is door crowdfunding bijeengebracht.

De Londense burgemeester Khan wilde het oplaten van ballon niet verbieden, net zo min als de demonstratie zelf. "De VS heeft altijd naast ons gestaan, als baken van tolerantie, oprechtheid en respect", zei Khan tegen AP. "Maar onze speciale relatie brengt met zich mee dat je je uitspreekt als je denkt dat waarden die je dierbaar zijn, worden bedreigd."

May schudt Trump de hand bij zijn aankomst op Chequers

Trump heeft vandaag opnieuw een ontmoeting met May. Hij vliegt om veiligheidsredenen met een helikopter van de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur naar Chequers, het buitenverblijf van de Britse premier ten noordwesten van Londen.

Aan het eind van de middag wordt hij overgevlogen naar Windsor Castle voor een ontmoeting met koningin Elizabeth. Van een tocht per koets over The Mall naar Buckingham Palace, zoals vaker bij staatsbezoeken, is afgezien.

De helikopter met Trump stijgt op bij de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur

Na het bezoek aan de koningin vliegt Trump naar zijn golfresort in Schotland. Ook bij dat resort worden demonstraties verwacht, net als in Glasgow en Edinburgh.

Britten en Amerikanen die Trump steunen lopen van de Amerikaanse ambassade in Londen naar de ambtswoning van May op 10 Downing Street.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl