ANP

Alsof de Engelsen het met muiterij in het kabinet, de WK-gekte en een gifaanval niet druk genoeg hadden deze week. Het Verenigd Koninkrijk krijgt vanaf vandaag bezoek van Donald Trump, met als hoogtepunt een ontmoeting met koningin Elizabeth morgen. Twee keer eerder is een bezoek van Trump uitgesteld, maar nu komt hij dus toch.

Trump landt vanmiddag met de Air Force One op vliegveld Stansted, ten noorden van Londen. Een helikopter vervoert de president en First Lady Melania naar Blenheim Palace in Oxfordshire, de geboorteplaats van Winston Churchill. Na een formeel diner met topmensen uit het bedrijfsleven, slaapt de president in de residentie van de Amerikaanse ambassadeur in Regent's Park in Londen. Maar zijn verblijf in de hoofdstad wordt zo kort mogelijk gehouden.

Op vrijdag gaat hij naar het riante buitenverblijf Chequers voor een een-op-eengesprek met premier May en naar Windsor Castle voor een ontmoeting met de koningin. Beide plekken liggen een heel eind buiten Londen. In Londen zullen naar verwachting de grootste demonstraties worden gehouden tegen Trump.

Dit is de route die president Trump zal afleggen, bij Parliament Square zullen demonstranten een grote ballon van 'baby Trump' de lucht inlaten NOS

Trump reist op zaterdag door naar Schotland, het geboorteland van zijn moeder. Hij brengt een bezoek aan de twee golfbanen die hij daar bezit, in Aberdeenshire en Turnberry.

Protesten

Op elke plek waar Trump tijdens zijn bezoek komt, staan er demonstraties gepland. Via sociale media worden mensen opgeroepen hun onvrede met het bezoek te laten merken. De protesten worden georganiseerd door een coalitie van groeperingen, Together Against Trump, waarin de grootste vakbonden samenwerken met Friends of the Earth (de internationale koepel waar Milieudefensie toebehoort), anti-kernwapenactivisten en veel aanhangers van Labourleider Jeremy Corbyn.

Activisten in Schotland hopen de grootste demonstratie in de Schotse geschiedenis te organiseren - groter zelfs dan de anti-G8 protesten van 2005 in Gleneagles, waar bijna een kwart miljoen mensen op de been waren en anarchisten slaags raakten met de politie.

Prijskaartje van 11 miljoen euro

De politie bereidt zich voor op het ergste. Agenten uit het hele Verenigd Koninkrijk staan paraat op verschillende locaties. In Engeland worden 6000 extra agenten ingezet. Nog eens 5000 politieagenten zullen klaarstaan in verschillende plaatsen in Schotland. De veiligheidsmaatregelen hebben een prijskaartje van ongeveer 11 miljoen euro. De Schotse regering weigerde om een deel daarvan te betalen, dus alle kosten worden door Londen gedragen.

Volgens de Britse krant The Guardian wordt het de grootste politie-inzet sinds de Londense rellen in 2011. Er worden gewapende officieren, anti-terreureenheden, mobiele eenheid en politiehonden gemobiliseerd. Een korpschef zei tegen de krant dat de gevraagde inzet "vergelijkbaar is met een scenario waarin Londen in brand staat".

De totale politie-inzet is groter dan tijdens de Olympische Spelen in 2012 en groter dan tijdens de terroristische aanslagen van 2017. De politiefederatie van Engeland en Wales spreekt van grote druk op de korpsen in het hele land, vooral omdat Trumps bezoek samenvalt met het WK en het onderzoek naar de recente gifaanval met novitsjok in Salisbury.

Eigen helikopters boven Londen

De Amerikanen organiseren ook hun eigen veiligheidsoperatie rond het bezoek. Ze zetten helikopters in boven Londen, onder meer om Trump in de presidentshelikopter Marine One te beveiligen. Geheim agenten van Trump zijn in grote getale aanwezig en de president gaat zich zoals gebruikelijk in het buitenland verplaatsen met 'The Beast', de Cadillac-limousine die bestand is tegen kogels, brand, raketten en chemische wapens.

STER reclame