Amnesty geschokt door taseren bejaarde patiënt
Amnesty International is geschokt door het nieuws dat politiemensen zaterdag op de psychiatrische afdeling van een verpleeginstelling in Rotterdam een stroomstootwapen hebben gebruikt tegen een 73-jarige man. Het lijkt de eerste keer te zijn dat de taser in een instelling gebruikt wordt. Volgens Amnesty is het geen incident, maar illustreert het dat de politie de risico's van het stroomstootwapen niet serieus neemt.
Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie sprak vanochtend van een heel akelige noodsituatie en vroeg om begrip voor de agent die het wapen gebruikte. "De man was door het dolle heen zichzelf aan het verwonden."
Een woordvoerder van Amnesty zegt dat ook hij begrip heeft voor de agent, "maar niet voor Grapperhaus en de politietop die agenten zonder duidelijke instructie met dit wapen de straat op sturen."
Ontluisterend
Amnesty voert al langer campagne tegen het gebruik van de taser door de Nederlandse politie. De mensenrechtenorganisatie noemt de officiële evaluatie van een pilot met het stroomstootwapen ontluisterend, omdat eruit naar voren komt dat agenten het wapen veel te makkelijk gebruiken.
Ook blijkt dat in de regio's waar de taser wordt gebruikt, de politie niet minder vaak vuurwapens is gaan inzetten. "En dat terwijl het argument voor de taser is dat de politie meer mogelijkheden in het geweldspectrum moet hebben."
Gevaarlijk
Volgens Amnesty blijkt uit onderzoek dat het gebruik van de taser tegen ouderen en mensen met psychische problemen een verhoogde kans op dodelijk letsel geeft. Het wapen zou daarom alleen door getrainde arrestatieteams moeten worden ingezet tegen criminelen, en dan nog alleen bij levensgevaarlijke situaties of bij het risico op ernstige verwondingen.
Hoe de 73-jarige demente man wel gekalmeerd had moeten worden, kan de Amnesty-woordvoerder niet zeggen. "Maar uit het feit dat een andere agent hem direct na het gebruik van de Taser kon opvangen, blijkt wel dat hij niet zo gevaarlijk was, dat ze niet dicht bij hem konden komen." Hij vindt het tekenend voor de politie dat alleen het inzetten van een hond en het gebruik als pepperspray als mogelijk alternatief worden genoemd.
De Tweede Kamer vindt dat in de geestelijke gezondheidszorg een taser niet mag worden gebruikt, omdat de psychiatrie een veilige en beschermde omgeving moet zijn. Door gebruik van een taser raakt iemand even verlamd.
Medewerkers van het Rotterdamse verpleeghuis hadden via een 112-melding om hulp gevraagd, omdat de demente man het personeel bedreigde. De politie besloot hem een stroomstoot te geven toen hij niet kalmeerde en zichzelf met een glas aan het snijden was.