EPA
NOS NieuwsAangepast

May blijft geloven in Brits-Amerikaans handelsverdrag, ook na harde kritiek Trump

De Britse premier May is er na snoeiharde kritiek van president Trump nog steeds van overtuigd dat ze na het vertrek uit de EU een handelsverdrag kan sluiten met de VS. "Handel is een van de belangrijkste onderwerpen bij de gesprekken van vandaag. We vertrouwen erop dat we een goede deal met de VS kunnen sluiten", zei haar woordvoerder.

Trump zei gisteren in een interview met de tabloid The Sun dat Mays opstelling in de brexit-onderhandelingen nooit tot een echte brexit kan leiden, omdat de Britten te nauw aan de EU verbonden blijven. In dat geval hoeven de Britten niet op een vrijhandelsverdrag met de VS te rekenen, zei hij.

"Dat laatste is erg pijnlijk voor May, want dat is nou precies waar de Britten zo op hopen, dat ze grote handelsverdragen met andere belangrijke landen kunnen sluiten als ze definitief uit de EU zijn gestapt", zei correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "En dan natuurlijk met Amerika voorop. Trump heeft daar in dat interview korte metten mee gemaakt."

Met spanning wordt uitgekeken naar de persconferentie vanmiddag na afloop van de ontmoeting tussen Trump en May. "Het kan niet anders dan dat ze het straks in het openbaar oneens zijn", zei De Wit. Maar kort voor de ontmoeting zei Trump dat de banden met het Verenigd Koninkrijk erg sterk zijn.

The Sun bracht het interview gisteravond laat naar buiten toen Trump met May en de top van het Britse bedrijfsleven aan het diner zat in Blenheim Palace. "Je kan niet anders zeggen dan dat dat een heel ongemakkelijk moment was voor May", zei De Wit. "Het is zo ongebruikelijk voor een bezoekend staatshoofd om in een interview op de dag van je aankomst zo keihard met je gastvrouw af te rekenen. Want dat is hier toch gebeurd."

The Sun gaf de opname van het interview vrij toen May Trump ontving voor een diner:

Trump leest May de les

De Wit heeft de indruk dat Trump zich bij zijn mening over de brexit erg laat beïnvloeden door zijn vriend Nigel Farage, die een van de boegbeelden was van de brexit-campagne. "Van Farage weten we dat hij de afgelopen dagen zijn best heeft gedaan om May weg te zetten als verrader van de kiezers die voor de Britse uittreding uit de EU hebben gestemd."

Later vanmiddag gaat Trump nog op de thee bij de Britse koningin.

Burgemeester Londen

In het interview met The Sun haalde Trump ook uit naar de Londense burgemeester Khan. Khan zou verantwoordelijk zijn voor de criminaliteit en terreuraanslagen in Londen, omdat hij veel migranten naar de stad had laten komen.

Khan noemt de aantijging absurd. "Het idee om de schuld hiervoor aan immigratie uit Afrika te geven is belachelijk en als hij dat doet, moeten we dat openlijk afkeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl