NOS Nieuws

Geen zomerschool voor 30 leerlingen VMBO Maastricht

Dertig leerlingen van het VMBO Maastricht hoeven toch niet naar een speciale zomerschool. Voor hen is bij nader inzien een toets niet meer nodig, zegt Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs.

De externe examencommissie van het VMBO heeft de toetsen van deze leerlingen opnieuw tegen het licht gehouden. Daarbij bleek dat "het beeld voor enkele vakken wat positiever is dan gedacht", schrijft minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Stressvolle periode

Dit besluit is opnieuw een wijziging in de plannen voor de leerlingen. Na het centraal eindexamen kregen alle leerlingen te horen dat hun diploma niet geldig was vanwege fouten van de school met de schoolexamens.

Het bleef lang onduidelijk wie wat moest doen. Wel werd al snel vastgesteld dat alle leerlingen nog een toets voor maatschappijleer moesten maken. Maandag bleek dat dit toch niet voor alle leerlingen gold. Het ministerie schrijf hierover in de brief dat het "vervelend is dat er extra onzekerheid is ontstaan, in een periode die al zoveel stress oplevert voor de leerlingen en hun ouders."

Mail

Nu is dus ook het plan voor de zomerschool voor een aantal leerlingen weer van de baan. De examencommissie zal volgende week woensdag in een vergadering bepalen hoe deze dertig leerlingen alsnog snel hun diploma kunnen krijgen. Samen met de elf leerlingen die alleen nog maar maatschappijleer hoefden te maken, en die toets ook gehaald hebben, ligt een diploma voor deze dertig leerlingen in het verschiet.

Het merendeel van de 354 leerlingen moet wel naar de zomerschool om de gemiste schoolexamens in te halen. Gisteren en vandaag zijn de kinderen in een mail op de hoogte gesteld wat ze precies moeten leren.

Vervolgopleiding

De eerste ronde hersteltoetsen is inmiddels geweest, tussen 20 en 24 augustus is de volgende toetsperiode.

De meeste leerlingen kunnen al wel beginnen aan een mbo-opleiding, ook als ze hun schoolexamens nog niet allemaal hebben gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl