Een fan van Juventus heeft een Ronaldo-shirt gekocht
NOS Nieuws

Staking bij Fiat om komst Ronaldo naar Juventus

Een Italiaanse vakbond wil bij Fiat gaan staken vanwege de komst van stervoetballer Cristiano Ronaldo naar Juventus in Turijn. De club en de autofabrikant zijn in handen van dezelfde eigenaar: de familie Agnelli.

Ronaldo is voor 112 miljoen euro gekocht en krijgt een jaarsalaris van 30 miljoen euro. Dat gaat er bij de bond niet in. Werknemers van Fiat hebben al jaren niet eens inflatiecorrectie gehad. Ze zijn boos, omdat hun werkgever wel geld over heeft voor Ronaldo.

De vakbond vindt het transferbedrag "immoreel en beschamend" en wil haar leden bij Fiat oproepen om vanaf zondag tot zeker dinsdag te staken.

Uitkering

Fiat werd in 1899 op initiatief van Giovanni Agnelli opgericht. De familie heeft nu nog 30 procent van Fiat Chrysler in handen. Juventus is voor 64 procent eigendom van de familie. Fiat zit al een tijd in de problemen. Duizenden werknemers van de autofabriek zitten tijdelijk met een uitkering thuis, omdat er niet zoveel vraag is naar de auto's.

Het was de bedoeling dat al die mensen dit jaar weer aan het werk zouden zijn. Dat is niet gelukt door het uitblijven van nieuwe modellen en investeringen. Fiat heeft inmiddels wel een nieuwe strategie. Het is nu de bedoeling dat al die fabrieksarbeiders in 2022 weer aan het werk zijn.

Ronaldo is melkkoe

Volgens de vakbond moet de familie Agnelli de miljoenen die nu aan Ronaldo worden uitgegeven dan ook investeren in nieuwe modellen om de toekomst van duizenden personeelsleden te garanderen, en niet aan een voetballer.

Overigens is het de verwachting dat Juventus veel geld kan verdienen aan Ronaldo, door de verkoop van voetbaltickets, uitzendrechten en producten zoals shirts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl