Cristiano Ronaldo AFP

De geruchten gingen al langer, maar de kogel is door de kerk: Cristiano Ronaldo (33) stapt over van Real Madrid naar Juventus.

De Italiaanse kampioen betaalt een basisbedrag van 100 miljoen euro voor de vedette van Real Madrid. De transfersom gaat nog oplopen tot 112 miljoen miljoen euro, maar de Italiaanse grootmacht heeft twee jaar om dat over te maken aan Real Madrid. Ronaldo zal waarschijnlijk een contract voor vier jaar tekenen in Turijn met een salaris van zo'n 30 miljoen euro per jaar.

'Nieuwe fase'

De transfer van de Portugees zat er al langere tijd aan te komen. Al direct na afloop van de Champions League-finale bracht Ronaldo zelf de geruchtenstroom op gang. In een interview met een Spaans televisiestation hintte hij al op een vertrek.

"Het is tijd voor een nieuwe fase in mijn leven", laat Ronaldo dinsdag optekenen op de website van Real Madrid. "Ik vroeg de club om mijn transfer te accepteren en ik hoop dat de fans het begrijpen."

Europees succes

In Italië staat Juventus, dat de afgelopen zeven jaar de landstitel veroverde, al jarenlang op eenzame hoogte, maar in Europa wil het steeds maar niet lukken voor de 'Oude Dame'. Na de winst in 1996 van de Champions League volgden vijf verloren finales in het belangrijkste Europese bekertoernooi, waarvan twee in de afgelopen vier jaar.

Met Ronaldo, die met Real Madrid drie keer achtereen de cup met de grote oren binnensleepte, hoopt Juventus weer eens de Champions League te kunnen winnen.

Ronaldo vertrekt naar Juventus Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Cristiano Ronaldo verruilde in 2009 Manchester United voor Real Madrid. Hij was daarmee op slag de duurste voetballer ter wereld. De Madrilenen legden zo'n 94 miljoen euro voor hem neer.

Desondanks bleven de successen in zijn eerste Spaanse jaar uit. Pas in zijn tweede seizoen werd de eerste prijs veroverd, de Spaanse beker.

Vier keer Champions League

Daarna volgden vele grote prijzen. Onder meer twee landstitels en vier keer de Champions League maakten zijn Madrileense periode tot de meest succesvolle in zijn carrière.

Individueel ontwikkelde Ronaldo zich steeds meer tot de wereldster die hij nu is. Hij brak bijna alle clubrecords en werd vier keer uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld, een prijs die hij ook al een keer bij Manchester United mocht ontvangen.

Ook werd Ronaldo drie keer topscorer van de Primera División en is hij met 311 doelpunten in de competitie, na Lionel Messi (met 383), topscorer aller tijden van de Primera División. In totaal speelde Ronaldo 438 duels voor Real Madrid waarin hij 450 keer het net wist te vinden.

Ronaldo is lyrisch over zijn negen jaar in de Spaanse hoofdstad. "Deze jaren bij Real Madrid in de stad Madrid zijn mogelijk de gelukkigste van mijn leven. Ik heb alleen maar gevoelens van enorme dankbaarheid voor deze club, voor deze sport en voor deze stad. Voor alle liefde en genegenheid die ik heb gekregen, ben ik heel dankbaar."

STER reclame