De reddingwerkers die bij de voetballers in de grot bleven
NOS Nieuws

Thaise reddingsoperatie dreigde te mislukken

De reddingsoperatie voor het Thaise voetbalteam dreigde op het laatste moment nog fout te gaan. Een waterpomp begaf het kort nadat de kinderen en hun coach waren geëvacueerd. Enkele reddingswerkers dreigden daardoor ingesloten te raken.

Duikers waren halverwege de grot bezig apparatuur op te ruimen toen ze ontdekten dat het waterpeil begon te stijgen. Twee leeggepompte kamers vulden zich weer met water.

"Iedereen stond op te ruimen. Toen zag ik ineens allemaal mijnwerkerslampen op me af komen", vertelt een Australische duiker tegen Australische media. "Het waren honderd man die de heuvel af kwamen rennen." Ook andere duikers die de Britse krant The Guardian heeft gesproken bevestigen dat er op het laatste moment problemen ontstonden.

Continu gedraaid

De waterpomp had de afgelopen week continu staan draaien. Honderden miljoenen liters regenwater werden weggepompt, zodat het waterpeil in de grot genoeg zou zakken om de reddingsoperatie mogelijk te maken.

Halsoverkop moest iedereen de grot verlaten. Honderden luchtflessen die nog in de grot lagen zijn achtergelaten.

Gisteren kwamen de laatste voetballers en hun coach naar buiten. Daarmee kwam een einde aan een thriller van twee weken:

Van vermissing tot redding: voetbalteam vast in grot

De achtergelaten luchtflessen waren onmisbaar tijdens de reddingsoperatie. De jongens kregen een groot gedeelte van de 3,2 kilometer lange tocht perslucht toegediend, niet alleen tijdens het duiken.

De eerste helft van de reis moest grotendeels in het water worden afgelegd. Soms moesten de jongens een kwartier onder water zwemmen tussen twee ervaren grotduikers. Op plekken waar het peil genoeg gedaald was werden ze boven water op brancards vervoerd. Om paniek te voorkomen hadden ze een kalmerend middel toegediend gekregen.

Het grootste obstakel kwam vlak voor het basiskamp in Kamer 3: een U-bocht in een spleet van 38 centimeter hoog, waar ze in het donker overheen moesten klimmen. Duikers vergelijken het met een tocht door de zwanenhals van een wc.

Menselijke ketting

Vanuit Kamer 3 werden de jongens door een menselijke ketting doorgegeven op stretchers, 1500 meter lang. "Ze zullen door 150 paar handen zijn gegaan", schatte een duiker.

Op dat laatste stuk moesten de jongens hun duikmaskers ophouden, omdat het zuurstofgehalte in de grot zo laag was door alle reddingswerkers. Ook kregen ze een zonnebril tegen het daglicht en een mondkap om infecties te voorkomen.

Gezond

Op een persconferentie over de gezondheid van de Thaise voetballers is bekendgemaakt dat het goed met ze gaat. Ze zijn niet ziek, maar zijn in de grot wel twee kilo lichaamsgewicht kwijtgeraakt.

Zes jongens hebben een lichte longinfectie overgehouden aan de tijd in de vochtige grot. Daarvoor moeten ze nog een week medicijnen slikken.

De jongens zullen snel hun familie mogen zien, al moeten zij in eerste instantie nog wel op afstand blijven om te voorkomen dat ze de verzwakte jongens besmetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl