De jongens in de grot, kort nadat ze gevonden werden
NOS Nieuws

Jongens uit Thaise grot, nu focus op fysieke en mentale gezondheid

De jongens in Thailand zijn nu allemaal de grot uit, maar dat betekent niet dat ze volledig buiten gevaar zijn. Vanwege de risico's voor hun gezondheid, zowel mentaal als fysiek, blijven ze de komende dagen in het ziekenhuis. Daar worden ze op een afgeschermde afdeling door artsen onderzocht.

Op 23 juni raakten de 12 Thaise tieners en hun voetbalcoach vermist in de grotten van Tham Luang. Ruim een week overleefden ze op een hooggelegen stuk in het nauwe grottenstelsel, voordat duikers ze vonden. Daarna duurde het nog ruim een week voordat vandaag de laatste speler uit de grot kon worden gehaald.

In Thailand werd met veel blijdschap gereageerd.

'Ik ben zo gelukkig, gratis appels voor iedereen'

De vier jongens die vandaag zijn gered, waren er slecht aan toe. Ze werden eerst behandeld in het veldhospitaal bij de grotten, voordat ze naar het ziekenhuis konden worden gebracht.

Vleermuizen en ratten

Het viertal dat zondag als eerste uit de grot kwam, heeft familieleden alleen achter glas mogen zien. De artsen houden de jongens eerst in quarantaine, vanwege het gevaar op infecties.

De tieners kunnen een infectie oplopen via hun familieleden. Aan de andere kant hebben zij zelf in de grot misschien iets opgelopen dat besmettelijk is. Bijvoorbeeld leptospirose, dat wordt overgebracht door muizen en ratten en onder meer geelzucht, leverproblemen en de ziekte van Weil kan veroorzaken.

De artsen zijn ook extra alert op de ziekte histoplasmose. In dat geval zijn de jongens besmet geraakt met een schimmel die voorkomt in vleermuizen- en vogelpoep. Het kan tot 17 dagen duren voordat deze ziekte zich openbaart en dan kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. De vochtige lucht in de grot draagt niet bij aan de conditie van de longen.

De voetballers zeggen dat ze geen dieren hebben gezien in de grot, wat betekent dat het risico op hondsdolheid klein is. Voor de zekerheid zijn ze ingeënt tegen rabiës en tetanus.

Moeder ziet vermiste jongens op het scherm

De tieners zijn ondervoed en dat is terug te zien in de bloedwaarden. "Als ze nu te snel een inhaalslag maken met eten, dan kunnen ze hier erg ziek van worden", zegt de Britse arts Alex Rowe, gespecialiseerd in extreme medische zorg in gesprek met de BBC. "Ze moeten de voedselinname weer heel langzaam opbouwen."

De jongens moeten dus nog even geduld hebben voor ze khao pad grapao mogen eten, het Thaise gerecht met vlees en rijst waar ze om vroegen nadat ze waren gevonden.

Zuurstofgebrek

De coach deed in de grot ademhalingsoefeningen met de voetballers om zuurstof uit te sparen. Volgens ervaren speleologen komt het vaak voor dat mensen flauwvallen in grotten, omdat de zuurstofgehaltes er laag zijn. Het is nog onduidelijk of de jongens gebrek aan zuurstof hebben gehad. Wel zijn er meteen zuurstoftanks naar hun verblijfplaats gebracht.

Langdurige duisternis kan de ogen aantasten, zoals eerder is geconstateerd bij mijnwerkers. Maar de afwezigheid van daglicht heeft ook mentale effecten. "In het donker wordt de waarneming van tijd en plaats verstoord", schrijft wetenschapjournalist Linda Geddes. "Dit kan leiden tot depressie, slapeloosheid, concentratieproblemen, verstoringen van het metabolisme, spanning en frustratie."

Het is aardedonker in de grotten

De jongens krijgen straks individuele begeleiding van een psychiater. Ook hoeven ze hun examens volgende week niet te doen, vertelde een leraar van hun school. "Daar is het ook nog veel te vroeg voor", zegt kinderpsychiater Andrea Dese. "De kans is groot dat deze kinderen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. Dat uit zich in nachtmerries, slapeloosheid, buik- en hoofdpijn en extreme aanhankelijkheid aan de ouders."

Herstel

Volgens Dese kunnen deze problemen op de lange termijn worden verholpen als de kinderen goede hulp krijgen, maar een tot vier kinderen zullen blijvende psychische klachten houden. "Dat is ook logisch. De kinderen zijn plotseling terechtgekomen in omstandigheden die levensbedreigend voor ze waren."

De jongens zouden ermee geholpen zijn als ze zo min mogelijk aan de gebeurtenis worden herinnerd, zeggen kinderpsychiaters. Maar in het geval van de voetballers zal dat moeilijk zijn. Niet alleen hun directe omgeving hoopte op hun redding, de hele wereld leefde mee en zal nog lang vragen naar meer details over hun bijzondere verhaal.

Binnen in de grotten van Tham Luang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl