Op veel plaatsen was protest tegen de gemeentelijke herindelingen
NOS Nieuws

Nederland heeft volgend jaar 25 gemeenten minder

De Eerste Kamer heeft ingestemd met twaalf herindelingsvoorstellen. Daardoor telt Nederland volgend jaar 355 gemeenten. Nu zijn dat er nog 380.

Per 1 januari 2019 vormen in het noorden van het land bijvoorbeeld de dorpen Haren en Ten Boer samen met de stad Groningen de gemeente Groningen. De Noord-Hollandse gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wordt samen met Haarlemmermeer de gemeente Haarlemmermeer. Noordwijk en Noordwijkerhout gaan samen verder als gemeente Noordwijk.

Noardeast-Fryslân

Een aantal van de fusiegemeenten krijgt een nieuwe naam. Zo krijgt Gelderland er de gemeente West Betuwe bij, met daarin Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen. Andere nieuwe gemeenten zijn onder meer Beekdaelen in Limburg, Noardeast-Fryslân en het Zuid-Hollandse Hoeksche Waard.

Veel gemeenten verwachten met een herindeling de dienstverlening voor inwoners te kunnen verbeteren, bijvoorbeeld als het gaat om het uitgeven van paspoorten of de inrichting van sociale wijkteams. Ook zouden complexe taken makkelijker uit te voeren zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl