Collegegeld voor eerste studiejaar gehalveerd, ondanks kritiek
Alle nieuwe studenten aan universiteiten en hogescholen betalen voortaan de helft minder collegegeld voor hun eerste studiejaar. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel hierover van minister Van Engelshoven van Onderwijs.
De korting geldt alleen voor mensen die nog niet eerder hebben gestudeerd. Zij betalen vanaf collegejaar 2018-2019 geen 2060 euro, maar 1030 euro. Bij lerarenopleidingen wordt het collegegeld voor de eerste twee jaar gehalveerd.
Het kabinet wil met de maatregel financiële drempels wegnemen voor aankomende studenten. "Hier zijn studenten echt blij mee", denkt Van Engelshoven. "Als je gaat studeren is collegegeld zo'n beetje de eerste rekening die je krijgt. Het maakt dan echt uit of daar ruim 2000 euro op staat of de 1000 die we nu geregeld hebben."
Druppel op de gloeiende plaat
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is kritisch over de aangenomen wet. Volgens de bond is het een druppel op de gloeiende plaat, omdat de rente op studieleningen wordt verhoogd. Dit hogere tarief kost studenten met een lening vanaf 15.000 euro over de gehele looptijd naar schatting minstens 1300 euro.
Eerder zette de Raad van State (RvS) al vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. Het financiële voordeel voor studenten is te beperkt om moeilijk te bereiken doelgroepen aan het studeren te krijgen, adviseerde de RvS in maart.
Zo is het niet vanzelfsprekend dat meer mensen de lerarenopleiding gaan volgen nu het collegegeld de eerste twee jaar wordt gehalveerd. Dat valt volgens de Raad van State in het niet bij de 58.500 euro die uitwonende studenten gemiddeld kwijt zijn aan een opleiding aan een universiteit of hogeschool.
De overheid kan het geld volgens de raad beter besteden om hetzelfde doel te bereiken.