NOS WielrennenAangepast

Van der Poel derde bij WB mountainbiken, Van der Breggen dertigste bij debuut

Van der Breggen geniet van debuut als mountainbikester: zwaar, maar tof

Een week na z'n nationale titel op de weg is multitalent Mathieu van der Poel derde geworden bij de wereldbekerrace mountainbiken in het Italiaanse Val di Sole.

Van der Poel maakte deel uit van een kopgroep van zes man, die kort na de start ontstond. Olympisch kampioen Nino Schurter liet de vijf anderen in de tweede ronde achter.

De Italiaanse kampioen Gerhard Kerschbaumer was de sterkste van de achtervolgers hen en wist het gat met Schurter net voor de slotronde te dichten. Schurter versloeg Kerschbaumer na een prachtige finale en boekte zijn 29ste zege in de wereldbeker.

Van der Poel, die eerder dit jaar vierde en derde in de wereldbeker werd, kon het verschil met de koplopers niet meer goedmaken, maar reed wel solo naar een fraaie podiumplek.

Mathieu van der Poel in actie in Albstadt

Ook Anna van der Breggen beproefde in Italië haar geluk op de mountainbike. In haar eerste wereldbekerwedstrijd mountainbiken kon ze geen rol van betekenis gespeeld. De olympisch kampioene op de weg, die na twee eindzeges in de Giro Rosa eens wat anders wilde proberen in de zomer, eindigde in Val di Sole in de middenmoot als dertigste.

"Zwaar", oordeelde Van der Breggen na afloop. "Dit is echt totaal wat anders dan alles wat ik tot nu toe gedaan heb. De intensiteit is zo hoog: volgens mij heb ik in het begin constant met een hartslag van 190 slagen per minuut gereden. Dat was ook wel iets te veel. Maar het was tof om te doen."

Anne Tauber kwam kort na de start al ten val en eindigde na een knappe inhaalrace als tiende op 2.20 minuten. Voor Anne Terpstra kende de race een tegenovergesteld verloop. Zij reed lang mee in de voorhoede, maar eindigde uiteindelijk een plekje achter haar landgenote als elfde.

De race in Italië werd gewonnen door Maja Wloszczowska. De Poolse won WK-goud in 2010 en tweemaal olympisch zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl